Τ. Μέι: Δεν υπάρχει πλειοψηφία για να διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία

Τ. Μέι: Δεν υπάρχει πλειοψηφία για να διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία

Την αδυναμία να βρει τις απαιτούμενες ψήφους που χρειάζονται για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων παραδέχθηκε η Τερέζα Μέι σε δηλώσεις ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας αφού αναφέρθηκε στην επιστολή παράτασης που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την συμφωνία που πέτυχε με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όπως είναι τα πράγματα δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για να φέρουμε τη συμφωνία για τρίτη φορά». 

Η Μέι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να στηρίξει ένα ενδεχόμενο σενάριο παραμονής της χώρας στην τελωνειακή ένωση ακόμα και αν οι βουλευτές ψήφιζαν υπέρ αυτού. 

Με φόντο τα παραπάνω, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν τέθηκε σχετικό θέμα ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα αναδείξουν την πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit στη Βουλή (όπως προβλέπει η τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν), απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση.

Tαυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού από τη θέση της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μάλιστα η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία της, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Μέι θα ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνόδου της περασμένης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη Μέι δύο επιλογές: παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου υπό τον όρο να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων ειδεμή στις 12 Απριλίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να παρουσιάσει ένα σχέδιο με τα επόμενα βήματά του ή να αποχωρήσει οριστικά χωρίς συμφωνία.

AP Photo