Τ. Μέι: Βασικός μας στόχος να αποχωρήσουμε με «κανονικό» τρόπο από την ΕΕ

Τ. Μέι: Βασικός μας στόχος να αποχωρήσουμε με «κανονικό» τρόπο από την ΕΕ

Την αισιοδοξία της ότι θα εξασφαλίσει παράταση από τους Ευρωπαίους εταίρους εξέφρασε η Τερέζα Μέι προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες. 

«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο», δήλωσε η Μέι, προσθέτοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».

«Ξέρω πως πολλοί (από τους ηγέτες) θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την Ε.Ε.», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι το Κοινοβούλιο απέτυχε να κυρώσει την συμφωνία της.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έστειλε μήνυμα ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit. Στο πλευρό του Μακρόν ο οποίος τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία, τάσσονται η Αυστρία και η Ολλανδία. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει κάνει λόγο για μία «ευέλικτη παράταση, η οποία δεν θα διαρκέσει παρά μόνο όσο χρόνο είναι απαραίτητο και όχι περισσότερο από ένα έτος». 

Τέλος, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την άποψη ότι η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. «Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί ένα σκοπό. Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης».

AP Photo