Τ. Ερντογάν: Δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα σε Αιγαίο και Κύπρο χωρίς τη συγκατάθεσή μας

Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018, 15:16
-A +A
Τ. Ερντογάν: Δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα σε Αιγαίο και Κύπρο χωρίς τη συγκατάθεσή μας

Κάθε ενέργεια στο Αιγαίο και την Κύπρο θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της Τουρκίας, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της βουλής της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «θα επαναλάβω ότι στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα στο Αιγαίο, έτσι και στην Κύπρο η προσέγγισή μας είναι win-win», προσθέτοντας μάλιστα πως «όποιος προτίθεται να προκαλέσει κρίσεις ή συγκρούσεις θα λογοδοτήσει πρώτα από όλα στο λαό του». 

«Οι ΗΠΑ έχουν πάρει λάθος δρόμο»

Παράλληλα, μιλώντας στη τουρκική βουλή, ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την υπόθεση Μπράνσον ως προκάλυμμα για να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία .  Όπως είπε μάλιστα, «οι ΗΠΑ έχουν πάρει λάθος δρόμος καθώς αντί να συζητούν απειλούν και εκβιάζουν, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία τους παγκοσμίως».

Την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την υπόθεση Μπράνσον ως προκάλυμμα για να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία εξέφρασε  ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην βουλή της χώρας. Παράλληλα δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν πάρει λάθος δρόμος καθώς αντί να συζητούν απειλούν και εκβιάζουν, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία τους παγκοσμίως».

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου για την υπόθεση του κρατούμενου αμερικανού πάστορα Μπράνσον, ενώ παράλληλα διπλασίασαν τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου στην Τουρκία, μέχρι 50 και 20% αντίστοιχα.

Η υπόθεση Μπράνσον για τους εικαζόμενους δεσμούς του με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν του εξόριστου Ιμάμη στις ΗΠΑ αποτελεί βασικό αγκάθι στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατηγορεί τον Γκιουλέν ως βασικό ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος του 2016. 

Eξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ξεπεράσει σύντομα την οικονομική τρικυμία και ότι οι δεσμοί με τις ΗΠΑ «ενδέχεται να βελτιωθούν». 

Η Άγκυρα θα ενισχύσει τις σχέσεις της με την Μόσχα

Η Τουρκία προτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, και στον αμυντικό τομέα, ενώ κατέστη δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις που είχαν ως στόχο την καταστροφή τους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον της τουρκικής βουλής.

«Με την Ρωσία οι σχέσεις μας αναπτύσσονται γρήγορα από το ζήτημα της Συρίας έως τον τουρισμό και την άμυνα. Υλοποιούμε έργα από κοινού. Υπήρξαν πολλές προκλήσεις που είχαν ως στόχο να χαλάσουν τις σχέσεις μας. Όμως τις ξεπεράσαμε. Νομίζω ότι θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, η υλοποίηση της οποίας θα γίνει με την χορήγηση δανείου εκ μέρους της Ρωσίας προς την Τουρκία. Η Άγκυρα θα αγοράσει δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που αφορά την τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της παραγωγής των S-400 στην Τουρκία. 

Οι ΗΠΑ και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επέκριναν επανειλημμένα την Άγκυρα για την συμφωνία αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα