Συρία: Ένας Ιταλός συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις ως τζιχαντιστής

Η ισχυρότερη συριακή κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μέλη της συνέλαβαν στη Συρία έναν Ιταλό που κατηγορείται πως είχε ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κι αποπειράθηκε να διαφύγει στη γειτονική Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έχουν ανακοινώσει τη σύλληψη στη βόρεια Συρία πολλών ευρωπαίων τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων και Βρετανών.

«Την 27η Αυγούστου, ένας μισθοφόρος ονόματι Σεμίρ Μπογκάνα, ιταλός πολίτης γνωστός επίσης με τα ψευδώνυμα "Αμπού Χουρέιρ αλ Μουχάτζιρ" και "Αμπού Αμπντάλα αλ Μουχάτζιρ", συνελήφθη έπειτα από μια ειδική επιχείρηση που διεξήγαγαν οι αντιτρομοκρατικές μονάδες μας ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Τουρκία», ανέφερε η οργάνωση YPG σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Ο άνδρας αυτός ευθύνεται κυρίως για «παραδόσεις όπλων» στο ΙΚ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι YPG είναι η σημαντικότερη συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ΙΚ στη Συρία.

Ο άνδρας που συνελήφθη για την ώρα «υποβάλλεται σε ανάκριση και η τύχη του θα κριθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα» που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των ΣΔΔ.

«Συντονιζόμαστε με τον διεθνή συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχει η Ιταλία, όσον αφορά όλους τους αιχμαλώτους (που ανήκουν στις τάξεις) του Ντάες», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Το 2017, οι YPG είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη πολλών Γάλλων και τον Ιανουάριο δύο Βρετανών, φερόμενων ως μελών ενός «πυρήνα δημίων» του ΙΚ. Αυτοί οι τελευταίοι, ο Αλεξάντα Έιμον Κότι και ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, κατηγορούνται για τους αποκεφαλισμούς περίπου είκοσι ομήρων, ανάμεσά τους δυτικών, όπως οι δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ.

Για τις κυβερνήσεις των χωρών των οποίων είναι υπήκοοι οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές, το ζήτημα του ενδεχόμενου επαναπατρισμού τους παραμένει ακανθώδες. Στο αποκορύφωμα της δύναμης του «χαλιφάτου» του σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, το ΙΚ είχε προσελκύσει χιλιάδες ξένους που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού εκδιώχθηκε από σχεδόν όλα τα εδάφη που είχε κυριεύσει, η εξτρεμιστική οργάνωση δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο μικροσκοπικούς θύλακες στην ανατολική Συρία και σε ζώνες της ερήμου.

Τη Δευτέρα, οι ΣΔΔ εξαπέλυσαν έφοδο στην πόλη Χατζίν, που παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών. Σε αυτόν τον θύλακα του ΙΚ βρίσκονται περίπου 3.000 μαχητές, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις.

Έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο ανέφερε ότι παρά τις βαριές στρατιωτικές ήττες του ΙΚ, η οργάνωση διαθέτει ακόμη 20.000 ως 30.000 μαχητές διεσπαρμένους σε διάφορες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ