Συνάντηση Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου - Πομπέο: Συζήτησαν για Αν. Μεσόγειο και Τουρκία

Συνάντηση Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου - Πομπέο: Συζήτησαν για Αν. Μεσόγειο και Τουρκία

Ζητάμε από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη διεθνή νομιμότητα, τα δικαιώματα της μειονότητας στην Τουρκία, την ειρήνη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «άκουσε με προθυμία τις ανησυχίες μας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αγία Σοφία» και σημείωσε ότι «ζητάμε από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη διεθνή νομιμότητα, τα δικαιώματα της μειονότητας στην Τουρκία, την ειρήνη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας».

Όπως μεταδίδει και ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στις ΗΠΑ, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι ανησυχίες μας αυτή τη φορά όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκαν στην επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών, τα οποία πλήρωσαν στο εγγύς παρελθόν βαρύ φόρο αίματος για να εξασφαλίσουν και να φτάσουν στο σημερινό status quo και στη διαμόρφωση των ισορροπιών και των συνόρων στη περιοχή»,.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος  εκτίμησε ότι οι αμερικανικές πιέσεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν, λέγοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή την εξέλιξη.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου.

«Παρακάλεσα να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον ως προς αυτό το σημείο, ώστε οι προκαταρκτικές συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν και ένα μέλλον. Διότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική και επιθετική ρητορική τακτική της Τουρκίας, ασφαλώς και δεν θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να φτάσουν στο επίπεδο ενός επισήμου διαλόγου για τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με τη στάση που τηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «ως ένδειξη αυτού του αμερικανικού ενδιαφέροντος (ο Μάικ Πομπέο) μού ανέφερε το παράδειγμα της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη για το πού κινείται η Αμερική σ' αυτά τα θέματα».

Αργότερα με ανάρτησή του στο twitter ο Πομπέο επισήμανε ότι η ορθόδοξη κοινότητα αποτελεί σπουδαίος φίλος και συνεργάτης των ΗΠΑ.