Συμφωνία Πρασίνων-Λαϊκού Κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Αυστρία

Συμφωνία Πρασίνων-Λαϊκού Κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους Πρασίνους, που εξασφαλίζει και την επιστροφή του στην εξουσία και επιτρέπει συνάμα στο αριστερό κόμμα να εισέλθει στην κυβέρνηση για πρώτη φορά, συνήψε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Πρασίνων.

Η συμφωνία επετεύχθη τρεις μήνες μετά τη νίκη του κόμματος του Κουρτς ÖVP στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου. Μολαταύτα, το ποσοστό του, 37,5%, καθιστούσε αναγκαία την εξεύρεση κυβερνητικού εταίρου. Οι Πράσινοι κατετάγησαν στις εκλογές στην τέταρτη θέση, με 13,9%.

«Ήταν δυνατό να συνδυάσουμε τα καλύτερα των δύο πλευρών» δήλωσε ο Κούρτς αργά την Τετάρτη μετά από συνάντηση με τον ηγέτη των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ

ανέφερε το δίκτυο oe24. «Μπορούμε να προστατέψουμε και τα σύνορα μας αλλά και να εστιάσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο Αυστριακός πολιτικός. Από την πλευρά του, ο Κόγκλερ—ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντι-καγκελάριου—εξέφρασε τη χαρά του που οι δύο παρατάξεις κατόρθωσαν «να ρίξουν γέφυρες» για το «καλό της Αυστρίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί στις 7 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Υπό την προϋπόθεση ότι η συγκυβέρνηση θα εγκριθεί από το έκτακτο συνέδριο των Πρασίνων στις 4 του μήνα.