Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία - Εκεχειρία 150 ωρών

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία - Εκεχειρία 150 ωρών

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι και κράτησε πάνω από έξι ώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειανατολική Συρία, κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία και σε βάθος 30 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. 

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγη ώρα πριν λήξει η εκεχειρία την οποία είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Τουρκία. Βάσει του «μνημονίου κατανόησης» που υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν και ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι Κούρδοι μαχητές του YPG έχουν 150 ώρες προκειμένου να αποχωρήσουν σε βάθος «32 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα».

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι την ευθύνη για την αποχώρηση και τον αφοπλισμό τους αναλαμβάνουν ρωσικές και συριακές δυνάμεις, σε όλη την έκταση της ζώνης - πλην μια λωρίδας που βρίσκεται στο κέντρο της. Πρόκειται για την περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιγιάντ και Ρας αλ-Άιν, όπου διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες και έχουν περάσει ήδη υπό τον έλεγχο των Τούρκων και των συμμάχων τους. Εκεί, οι Ρώσοι και ο στρατός του Άσαντ θα είναι πρακτικά απόντες και ο Ερντογάν έχει το πράσινο φως να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, εάν το κρίνει αναγκαίο. 

Ειδικότερα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ανδρών ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης και ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Άγκυρας, ωστόσο ο Βλ. Πούτιν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ξένες δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Συρία παρανόμως πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της». 

Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε ότι «δεν θέλουμε την επικράτεια άλλης χώρας, σεβόμαστε τις ανησυχίες της Ρωσίας όπως και εκείνη σέβεται τις δικές μας, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει τις εκτάσεις από τους τρομοκράτες». 

Στη συνέχεια ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι «Ρωσία και Τουρκία θα υπογράψουν ένα σύμφωνο κατανόησης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις, Η ζώνη θα έχει βάθος 32 χιλιομέτρων και οι Κούρδοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν εντός 150 ωρών. Άμεσα».

Στα βασικά σημεία του συμφώνου, από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου κοινά ρωσο-συριακά περίπολα θα συμμετάσχουν στη μετακίνηση των κουρδικών δυνάμεων του YPG που παραμένουν σε βάθος 32 χλμ από τα τουρκοσυριακά σύνορα, με χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιηθεί αυτό 150 ωρών. 

Ακολούθως θα αρχίσουν κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων σε ζώνη 10 χιλιομέτρων ανατολικά και δυτικά από την περιοχή που διεξάγεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Παράλληλα, οι Κούρδοι του YPG θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ.

Στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Σότσι, οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να διευκολύνουν την «εθελοντική» επιστροφή στη Συρία των προσφύγων, με την Τουρκία να δηλώνει ότι επιθυμεί δύο εκατομμύρια εξ αυτών να εγκατασταθούν στη ζώνη ασφαλείας που μόλις δημιουργήθηκε.

Ο Πούτιν επέμεινε στη σημασία της μάχης κατά «της τρομοκρατίας», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα καταλήξει στην απελευθέρωση χιλιάδων τζιχαντιστών που κρατούνται από τους Κούρδους.

Η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους, συμμάχους τους στη μάχη κατά του ΙΚ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε στη συνέχεια ότι ένας «μικρός» αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνουν στην περιοχή, όμως μακριά από τη ζώνη όπου έχει αναπτυχθεί ο τουρκικός στρατός.

Ο Πούτιν επανέλαβε χθες ότι κατανοεί τα συμφέροντα «εθνικής ασφάλειας» της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ερντογάν και Πούτιν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν αφού η Ρωσία ουσιαστικά ανέκοψε την τουρκική προέλαση στη Συρία ενθαρρύνοντας την προσέγγιση μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπολίες, ανακατέλαβε κάποιες περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο περιορίζοντας τις φιλοδοξίες της Άγκυρας για τον σχηματισμό «ζώνης ασφαλείας».

Αναλυτικά το σύμφωνο:

συρια

συρία