Συλλήψεις βουλευτών των Δημοκρατικών που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των εκτρώσεων
ΗΠΑ

Συλλήψεις βουλευτών των Δημοκρατικών που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των εκτρώσεων

Μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης μπροστά από Ανώτατο Δικαστήριο. 

Οι πολιτικοί είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο Καπιτώλιο πριν ξεκινήσουν την πορεία τους προς το Δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τα σώματα μας, η επιλογή μας» και «Δεν πάμε προς τα πίσω». 

Η ομάδα, που απαρτιζόταν μεταξύ άλλων από την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, την Ιλχάν Ομάρ, την Ρασίντα Τλάιμ και την Κόρι Μπους, στάθηκε μπροστά σ' ένα σταυροδρόμι μπροστά από το δικαστήριο και στη συνέχεια πραγματοποίησε εκεί καθιστική διαμαρτυρία. Τότε αστυνομικοί τους περικύκλωσαν και άρχισαν να μεταδίδουν από τα μεγάφωνα ένα μήνυμα που τους προειδοποιούσε ότι θα συλληφθούν. Στη συνέχεια προχώρησαν στις συλλήψεις, περνώντας τους χειροπέδες και οδηγώντας τους σε ένα σημείο μακριά από τον δρόμο. 

Σε δήλωση της, η Κάρολαιν Μαλόνι, μέλος των Δημοκρατικών από τη Νέα Υόρκη που συνελήφθη επίσης αναφέρει: «Έχω το προνόμιο να αντιπροσωπεύω μια πολιτεία όπου τα δικαιώματα στην αναπαραγωγή είναι προστατευμένα και σεβαστά. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να βάλω το σώμα μου μπροστά για τα 33 εκατομμύρια γυναίκες που κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματα τους». 

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο που ανέτρεψε την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 που επέτρεπε τις εκτρώσεις, υπάρχει ένας γενικευμένος ξεσηκωμός στις τάξεις των Δημοκρατικών που κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την εφαρμογή της αναχρονιστικής απόφασης. Ακόμα και η Καμάλα Χάρις πρόσφατα συνέκρινε αυτήν την απόφαση με την σκλαβιά., ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση και την αντισύλληψη,