Συγκρούσεις στους δρόμους του Καράκας - Ραγδαίες εξελίξεις

Συγκρούσεις στους δρόμους του Καράκας - Ραγδαίες εξελίξεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα καθώς ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, με βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας σε εξέγερση, με αφορμή τις αυριανές διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Μαζική κινητοποίηση υποστηρικτών του Γκουαϊδό προς το Προεδρικό Μέγαρο:

Νωρίτερα, πυροβολισμοί και συγκρούσεις σημειώνονταν σε διαφορετικά σημεία του Καράκας, την ώρα που οπαδοί του Γκουαϊδό καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια.

Συγκρούσεις κοντά στην αεροπορική βάση του Καράκας: 

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει. 

Παράλλληλα, ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.

"Καταγγέλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (...) 0 οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο", απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός. Ο Παντρίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνους "τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης".

Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Μαδούρο συγκεντρώνονται στο Προεδρικό Μέγαρο:

Σε νέο του tweet, ο Γκουαϊδό, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους του Καράκας, εμψυχώνει τους υποστηρικτές του λέγοντας πως «Ήρθε η στιγμή», «σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, το μέλλον μας ανήκει».

Νωρίτερα, ο Χ. Γκουαϊδό - δηλώνοντας πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο - εμφανίζεται στο βίντεο δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή καθώς και στον Λεοπόλντο Λόπες, πολιτικό του μέντορα. Ο Λόπες φέρεται να απελευθερώθηκε από στρατιωτικούς  από τον κατ'' οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο.

Στο βίντεο, ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού, ενώ τονίζει ότι το έγραψε από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάσης στο Καράκας, από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες. «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό. 

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», σημειώνει, ενώ έχει απευθύνει για αύριο κάλεσμα για «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία» της χώρας.

Ν. Μαδούρο: «Έχω τη στήριξη του Στρατού»

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο σε tweet του δήλωσε πως μίλησε με τους διοικητές όλων των στρατιωτικών μονάδων της χώρας, οι οποίοι του εξέφρασαν τη στήριξή τους και την πίστη τους στον λαό, το Σύνταγμα και την πατρίδα. Παράλληλα, κάλεσε για λαϊκή κινητοποίηση ώστε να διασφαλιστεί η νίκη της ειρήνης.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα χιλιάδες πολίτες φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την εν λόγω βάση.

Σε δηλώσεις του ο Λεοπόλδο Λόπες τόνισε «αυτή είναι η ώρα μας, πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση, με απελευθέρωσαν δυνάμεις της Sebin (μυστικές υπηρεσίες) για αντισταθούμε στον σφετερισμό του Μαδούρο. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Χούλιο Μπόρχες εκ των ηγετικών μορφών της αντιπολίτευσης ο οποίος υποστήριξε ότι η Sebin βρίσκεται πια στην αντίπερα όχθη υποστηρίζοντας τον Γκουαϊδό.

Την υποστήριξη του εκδήλωσε μέσω twitter και ο Ενρίκε Καπρίλες ο οποίος το 2013 είχε χάσει στις προεδρικές εκλογές από τον Νικολάς Μαδούρο και το 2017 του υποβλήθηκε ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια. 

 

Την ίδια ώρα στρατιώτες τασσόμενοι στο πλευρό του Γκουαϊδό έκαναν δηλώσεις στο κανάλι NTN24. Ένας εξ αυτών σε βίντεο που έδωσε το εν λόγω κανάλι μέσω twitter λέει «ξεκινά μια νέα μέρα για την χώρα και βρίσκεται στην σωστή πλευρά».

Σε ένα άλλο βίντεο που έδωσε τοπικό κανάλι στο twitter παρουσιάζονται δυνάμεις του Μαδούρο να συγκρούονται με στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον Χουάν Γκουαϊδό.

Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση

Από την πλευρά της κυβέρνησης του Μαδούρο, ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, έγραψε στο twitter πως «η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος». 

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη τόσο ο Ντιοσντιάντο Καμπέλο πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, οργάνου που ελέγχεται πλήρως από τον Μαδούρο όσο και ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπες. 

«Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Παράλληλα, το ελεγχόμενο από το καθεστώς Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για όλα τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση όπως και για τον Λεοπόλδο Λόπες. 

Πυροβολισμοί και συγκρούσεις από διαφορετικά σημεία του Καράκας

Ο γνωστός δημοσιογράφος Ιάσονας Πιπίνης σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει πως πυροβολισμοί και συγκρούσεις αναφέρονται από διαφορετικά σημεία του Καράκας. Ο αντιπρόεδρος Ταρέκ Ελ Αϊσάμι καλεί τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό Μέγαρο της Μιραφλόρες. Η αντιπολίτευση καλεί τους υποστηρικτές της στη στρατιωτική βάση όπου γίνονται οι συγκρούσεις, προσθέτει. 

Photo by AP (Ariana Cubillos, Boris Vergara, Fernando Llano)

Διαβάστε ακόμα:

- Τα συνδικάτα γυρνάνε την πλάτη στον Μαδούρο ανήμερα της Πρωτομαγιάς