Στρατιωτική συμφωνία Ινδίας - ΗΠΑ με φόντο την Κίνα

Στρατιωτική συμφωνία Ινδίας - ΗΠΑ με φόντο την Κίνα

Τις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα σε Νέο Δελχί και Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε η υπογραφή συμφωνίας για τον διαμοιρασμό ευαίσθητων δορυφορικών δεδομένων με απώτερο σκοπό οι δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας στην περιοχή.

Την εν λόγω συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, οι οποίοι επισκέπτονται την Ινδία σε μια περίοδο έχει εμπλακεί στην πιο σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεσή της με την Κίνα για τα διαφιλονικούμενα εδώ και χρόνια σύνορα των Ιμαλαΐων.

"Σήμερα είναι μια νέα ευκαιρία για δύο μεγάλες δημοκρατίες όπως οι δικές μας να έρθουν πιο κοντά”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζάισχανάκαρ και τον υπουργό Άμυνας Ραζνάθ Σινγκ.

"Σίγουρα μένει να γίνει περισσότερη δουλειά. Πρέπει να συζητήσουμε πολλά σήμερα: τη συνεργασία μας για την πανδημία που ξεκίνησε από την Ουχάν, την αντιμετώπιση των απειλών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην ασφάλεια και την ελευθερία, την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή”, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Από την πλευρά του ο Έσπερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ινδία προκειμένου "να απαντήσουμε στις σημερινές προκλήσεις και να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα στο μέλλον τις αρχές μιας ελεύθερης και ανοικτής περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού.

Η συμφωνία θα παράσχει στην Ινδία πρόσβαση σε ένα εύρος τοπογραφικών, ναυτικών και αεροναυτικών δεδομένων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη στοχοποίηση πυραύλων και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Θα επιτρέψει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν προωθημένη ναυσιπλοϊκή συνδρομή και ηλεκτρονικά συστήματα σε αεροσκάφη που έχει εφοδιασθεί η Ινδία από τις ΗΠΑ, δήλωσε ινδική αμυντική πηγή.

Η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τη διπλωματική πίεση στην Κίνα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται για μια σειρά θεμάτων, από τη διαχείριση του κορωνοϊού από το Πεκίνο έως την επιβολή ενός νέου νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ και φιλοδοξίες για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αμερικανικές εταιρίες έχουν πουλήσει στην Ινδία όπλα αξίας άνω των 21 δισεκ. δολαρίων από το 2007 και η Ουάσινγκτον καλεί την ινδική κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνίες που θα επιτρέψουν τον διαμοιρασμό ευαίσθητων πληροφοριών και κρυπτογραφημένων επικοινωνιών για καλύτερη χρήση του ακριβού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο παρελθόν σε τέτοια πολυμερή στρατιωτικά γυμνάσια καθώς θεωρεί ότι στρέφονται εναντίον της και η Ινδία είχε αποφύγει να τα διευρύνει επί πολύ καιρό ακριβώς για τον λόγο αυτόν.

Μετά την Ινδία, ο Πομπέο θα επισκεφθεί τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες, δύο χώρες του Ινδικού Ωκεανού όπου η Κίνα έχει χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει διάφορες υποδομές προκαλώντας ανησυχία στην Ινδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.