«Stop Brexit»: Πάνω από 900.000 οι υπογραφές για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ

«Stop Brexit»: Πάνω από 900.000 οι υπογραφές για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ

Περισσότερες από 900.000 πολίτες έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τo Brexit και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συλλογή υπογραφών κινήθηκε με πολύ ταχείς ρυθμούς την Τετάρτη, όταν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε μικρή αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian κάποια στιγμή την Τετάρτη περίπου 1.500 πολίτες υπέγραφαν το λεπτό.

«Ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παρατείνω το Brexit πέραν της 30ης Ιουνίου και αυτό ζήτησα με επιστολή μου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόθεση της είναι να γίνει μια ακόμα ψηφοφορία στην βρετανική βουλή για τη συμφωνία. 

Η Μέι δήλωσε επίσης ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι ένα «μη αποδεκτό ενδεχόμενο».

Η κυβέρνηση δηλώνει κατ' επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι «η βούληση των πολιτών». «Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται στην αίτηση.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές.

Ωστόσο, η ταχύτατη συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού υπογραφών αυξάνει την πίεση που δέχεται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο ακύρωσης της εξόδου από την ΕΕ ή διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος.