Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Την ικανοποίηση του για την προοπτική της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βερολίνο.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία ενημέρωσαν τα μέλη του ΝΑΤΟ ότι θέλουν να ενταχθούν. Εάν αποφασίσουν την ένταξή τους θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και θα δείχνει ότι η πόρτα της Συμμαχίας είναι ανοιχτή και ότι η επιθετικότητα δεν ωφελεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι σημαντικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν στη Σύνοδο της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, αναφορικά με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

«Οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί για βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και έχουν παράσχει εκπαίδευση που κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης καθημερινά», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως τον είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο, υποχωρούν από το Χάρκοβο και η μεγάλη τους επίθεση στο Ντονμπάς βρίσκεται το τέλμα», επισήμανε.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος για την επέκταση»

Ερωτηθείς για τις τουρκικές αντιρρήσεις στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός σύμμαχος» και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος».

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, τόνισε και υπογράμμισε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες. Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

«Η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ έχει γνωρίσει σημαντική επιτυχία τα τελευταία χρόνια και η Σουηδία και η Φινλανδία αποτελούν τους στενότερους συμμάχους μας, αν και δεν είναι ακόμα μέλη», επισήμανε, σχολιάζοντας πως η Συμμαχία θα κινηθεί γρήγορα εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν.

Ενώ σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ θα εξετάσει τρόπους για να παρέχει διασφάλιση ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής, παρακολουθώντας στενά το τι κάνει η Ρωσία».

Μπέρμποκ: «Σουηδία και Φινλανδία, είμαστε έτοιμοι, όταν είστε έτοιμες»

Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ορθάνοιχτες για την Φινλανδία και τη Σουηδία, ήταν το μήνυμα που έστειλε προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ενισχύσει τη Συμμαχία.

«Σουηδία και Φινλανδία, είμαστε έτοιμοι, όταν είστε έτοιμες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε, «αυτή τη στιγμή η Συμμαχία είναι πιο σημαντική και πιο σχετική από ποτέ», τονίζοντας πως το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για την ελευθερία και της ασφάλειας κάθε χώρας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα κάνει το παν ώστε η ευαίσθητη μεταβατική φάση να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να μην υπάρξει καθόλου «γκρίζα ζώνη». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εξήγησε, θα εφαρμόσει «ταχεία διαδικασία» (fast track) και το ίδιο εκτιμά ότι θα κάνει και το Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, η Μπέρμποκ επισήμανε ότι το ανεπίσημο σχήμα της συνάντησης του ΝΑΤΟ έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και περιορίστηκε να δηλώσει ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδίας και της Φινλανδίας και ότι θεωρεί ότι όλα τα μέλη αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ιστορικής σημασίας θέμα.