Στο τραπέζι μέτρα περιορισμού της ζήτησης - Συνάντηση Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα
Φυσικό αέριο

Στο τραπέζι μέτρα περιορισμού της ζήτησης - Συνάντηση Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα

Οι υπουργοί των «27» θα συζητήσουν τη Δευτέρα τη λήψη πιθανών μέτρων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, ενώ θα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για περαιτέρω ενέργειες σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι χώρες της ΕΕ μπόρεσαν μέχρι στιγμής να αντισταθμίσουν τη μειωμένη προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά συνεχίζουν να εντείνουν την προετοιμασία τους σε περίπτωση περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί από τα κράτη - μέλη, η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Γερμανία – και στην ΕΕ – είναι επί του παρόντος εγγυημένη. Οι χαμηλότερες εισροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μπορούν μέχρι στιγμής να αντισταθμιστούν», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ και οι υπουργοί των χωρών των 27 θα συζητήσουν τη Δευτέρα τη λήψη πιθανών μέτρων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενώ θα εντείνουν τις προετοιμασίες τους σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω. Δηλώσεις έγκαιρης προειδοποίησης, οι οποίες αποτελούν το πρώτο επίπεδο προειδοποίησης που προβλέπεται στον Kανονισμό SoS, έχουν γίνει από εννέα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης χρήσης των προμηθειών φυσικού αερίου της Ρωσίας ως εργαλείο εκβιασμού πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία αύξησε περαιτέρω το επίπεδο προειδοποίησής της για τις προμήθειες φυσικού αερίου την Πέμπτη. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Γερμανία συζήτησε την κατάσταση με την Επιτροπή και η κίνηση αποτελεί μέρος της συντονισμένης δράσης της ΕΕ για το θέμα.

«Ο κίνδυνος πλήρους διακοπής του αερίου είναι πλέον πιο πραγματικός από ποτέ. Γι' αυτό, η υιοθέτηση του κανονισμού αποθήκευσης αερίου μαζί με άλλα μέτρα ετοιμότητας είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή», δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Όπως αναφέρει το Reuters, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν σχέδια για τη διαχείριση της παροχής φυσικού αερίου αλλά και της τροφοδοσίας τους σε περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μετά τα όσα έγιναν με τον Nord Stream 1.

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του συγκεκριμένου αγωγού μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και η Μόσχα είπε ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην επισκευή του μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή όλων των ροών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας διακοπής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, καθώς καθορίζει τρία επίπεδα κρίσης: έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμό και έκτακτη ανάγκη.

Παράλληλα, απαιτείται από τα κράτη μέλη να έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα διαχειριστούν τον αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στα τρία επίπεδα κρίσης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν μόνο εάν τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά είναι ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν προμήθειες στα νοικοκυριά και στους πελάτες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

Διαβάστε Περισσότερα