Στο Λονδίνο προσγειώθηκε το «Air Force One» του Τραμπ

Στο Λονδίνο προσγειώθηκε το «Air Force One» του Τραμπ

Στο αεροδρόμιο «Στάνστεντ» του Λονδίνου προσγειώθηκε το πρωί της Δευτέρας το «Air Force One», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρεις ημέρες, έχοντας μία σειρά επαφών και διαβουλεύσεων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τη Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, αλλά και την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι.

Θα δώσει, παράλληλα, το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

«Η σχέση μας ενίσχυσε την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας για χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει και για τις ερχόμενες γενιές», δήλωσε από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, η οποία θα υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ντάουνινγκ Στριτ αύριο, Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή της, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου, μολονότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός της.

Σημειώνεται πως η εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, ζωτικής σημασίας για την Βρετανία μετά το Brexit, αναμένεται να καταλάβει μεγάλο μέρος των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο ηγέτες, αν και ορισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβούνται μήπως αυτή στραφεί στο τέλος σε βάρος τους.

«Εντελώς χαμένος» ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν

«Εντελώς χαμένο» (loser), χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν σε μήνυμα που απέστειλε στο Twitter λίγα μόλις λεπτά προτού προσγειωθεί το αεροπλάνο του στο αεροδρόμιο Στάνστεντ της βρετανικής πρωτεύουσας για την τριήμερη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη χώρα.

«Ο Σαντίκ Καν, ο οποίος έχει κάνει κατά γενική ομολογία κάκιστη δουλειά ως Δήμαρχος του Λονδίνου, φάνηκε απερίσκεπτα ''κακός'' στον πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα, τον πιο σημαντικό με απόσταση σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε ο Τραμπ.

«Είναι ένας εντελώς χαμένος που θα πρέπει να επικεντρωθεί στο έγκλημα στο Λονδίνο, κι όχι σε μένα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτή η νέα λεκτική επίθεση στον Καν έρχεται μετά την κριτική που άσκησε ο Εργατικός δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί σε επίσημη επίσκεψη τον Τραμπ.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Κυριακή, στο Sky News, ο Καν σημείωσε ότι η Βρετανία δεν κάνει καλά που «στρώνει το κόκκινο χαλί» στον Τραμπ και χαρακτήρισε ορισμένες πολιτικές του Αμερικανού προέδρου «ειδεχθείς» και «προσβλητικές». Επίσης σε σχόλιά του στον The Observer συνέκρινε ορισμένες από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι «φασίστες του 20 αιώνα».

Ο Καν, ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, ασκεί εξάλλου συχνά κριτική στις δηλώσεις και την συμπεριφορά του ενοίκου του Λευκού Οίκου και δεν θα παρευρεθεί στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί απόψε προς τιμήν του από την βασίλισσα Ελισάβετ, όπως άλλωστε και ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Τον Ιούλιο του 2018, κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε επιτρέψει σε αυτούς που διαμαρτύρονταν εναντίον του να ανεβάσουν στον αέρα κοντά στο Ουέστμινστερ ένα γιγάντιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τραμπ μωρό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ