Στις κάλπες οι Αυστριακοί - Φαβορί ο Κουρτς

Στις κάλπες οι Αυστριακοί - Φαβορί ο Κουρτς

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σήμερα, αποτελούν συνέπεια της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Ελεύθερου Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στην Αυστρία, στο πλαίσιο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί από την άνοιξη. Συνολικά 6.396.796 ψηφοφόροι (ηλικίας άνω των 16 ετών) καλούνται να εκλέξουν, για τα επόμενα πέντε χρόνια, τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής, η οποία αναμένεται να έχει την πρώτη συνεδρίαση της και να συγκροτηθεί σε σώμα στις 18 Οκτωβρίου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να είναι και πάλι ο νικητής των εκλογών, λαμβάνοντας το 34% των ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPO) αναμένεται να λάβει το 22% των ψήφων και το FPO το 20%. Το κόμμα των Πρασίνων, τέλος, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 12%.  

Τα σενάρια για τις μετεκλογικές συνεργασίες στην Αυστρία είναι πολλά.

Δεν πρέπει να αποκλείεται επανάληψη μιας δεξιόστροφης κυβέρνησης από την συνεργασία της κεντροδεξιάς με τους ακροδεξιούς, ή ένας μεγάλος συνασπισμός με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να συνεργάζεται με τους Σοσιαλδημοκράτες, ή ακόμη και συνεργασία της κεντροδεξιάς με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους.

Κανονικά, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη όμως κατέστη αναγκαία μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Ελεύθερου Κόμματος (FPO) και του Λαϊκού Κόμματος (OVP), τον περασμένο Μάιο.

Το «διαζύγιο» των δύο συμμάχων αποτέλεσε συνέπεια σκανδάλου, σύμφωνα με το οποίο ο τότε επικεφαλής του FPO και αντικαγκελάριος, Χάιντς Κρίστιαν-Στράχε, φερόταν να συνομιλεί με την ανιψιά ενός ολιγάρχη από τη Λετονία.

Αντικείμενο της συνομιλίας εκτιμάτο ότι αποτελούσε η παροχή πλουσιοπάροχων κρατικών συμβάσεων, με αντάλλαγμα την εκλογική και πολιτική βοήθεια του ολιγάρχη.