Στήριξη από την Ευρώπη ζητά η Κολομβία για το μεταναστευτικό κύμα από την Βενεζουέλα

Στήριξη από την Ευρώπη ζητά η Κολομβία για το μεταναστευτικό κύμα από την Βενεζουέλα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο ξεκινά σήμερα περιοδεία στην Ευρώπη για επαφές όσον αφορά τη μαζική μετανάστευση των πολιτών της Βενεζουέλας, οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που τη μαστίζει, ανακοίνωσε το κολομβιανό ΥΠΕΞ.

Ο Τρουχίγιο θα επιδιώξει να «υπάρξει πρόοδος στην ημερησία διάταξη σε διμερές επίπεδο» όσον αφορά τις συνέπειες της μαζικής εισροής μεταναστών από τη Βενεζουέλα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Κολομβίας.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Κολομβίας προγραμματίζεται να συναντηθεί στην Ελβετία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ, με κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), καθώς με τους Ύπατους Αρμοστές του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Ακόμη, ο Τρουχίγιο θα έχει επίσης συνομιλίες στις Βρυξέλλες, από την Τρίτη ως την Πέμπτη, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και άλλους, πριν μεταβεί την Παρασκευή στη Μαδρίτη για επαφές με στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης και οργανισμούς ιβηροαμερικανικής συνεργασίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε λέει ότι θέλει να υπάρξει μια διεθνής αντίδραση στη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή που προκαλεί η μαζική φυγή των πολιτών της Βενεζουέλας, οι οποίοι ασφυκτιούν εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα 2,3 εκατομμύρια πολιτών της Βενεζουέλας που ζουν στο εξωτερικό, 1,6 εκατ. εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2015. Η Κολομβία, τα σύνορα της οποίας με τη Βενεζουέλα εκτείνονται σε περίπου 2.200 χιλιόμετρα, έχει υποδεχθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας, εκ των οποίων στους 820.000 έχουν δοθεί άδειες παραμονής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ