Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» ανέφερε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε αρχικά ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, ωστόσο κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή». 

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου υπογράμμισε ότι «δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Άγκυρα ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου για τις «θαλάσσιες δικαιοδοσίες» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, μετά από μια μυστηριώδη και αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαρράι με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή του μνημονίου, με το ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας από την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Διαβάστε ακόμα:

- Αποδοκιμάζει και το Κρεμλίνο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης