Σουηδία: Μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος

Σουηδία: Μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος

Η εμπιστοσύνη των Σουηδών στις ικανότητες της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού μειώνεται εν μέσω της ανησυχίας για το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα, αλλά παραμένει υψηλό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η απόφαση της Σουηδίας να μην επιβάλει lockdown όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε την ευρεία υποστήριξη των πολιτών, αλλάτις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται οι επικριτικές φωνές για το υψηλό ποσοστό θανάτων από Covid-19, ειδικά μεταξύ ηλικιωμένων, που παρατηρείται στη χώρα, σε σύγκριση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Το ποσοστό των πολιτών που εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία έπεσε τον Ιούνιο στο 45% από 63% τον Απρίλιο σύμφωνα με έρευνα της Novus για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από το 73% στο 65% έπεσε και η εμπιστοσύνη των Σουηδών στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Άλλη μία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Aftonbladet δείχνει ότι το ποσοστό όσων εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τις ενέργειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπεσε στο 55% από 65% τον Απρίλιο.

«Αν λάβουμε υπόψη μας πόσο ξεχωρίζουν τα ποσοστά θνησιμότητας της Σουηδίας σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες, είναι εντυπωσιακό ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης παραμένουν τόσο υψηλά και ενδεικτικό του υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης προς τις αρχές που έχουν εν γένει οι Σουηδοί», σχολίασε ο αναλυτής Πέτερ Σάντεσον.

Τα ηπιότερα μέτρα που υιοθέτησε η Σουηδία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε 443 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ, σε δηλώσεις του χθες, Τετάρτη, υπερασπίστηκε τη γενική στρατηγική της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο είπε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερες ενέργειες.