Σκέψεις για ταξίδια χωρίς καραντίνα στις «πορτοκαλί» χώρες όπως η Ελλάδα
Telegraph

Σκέψεις για ταξίδια χωρίς καραντίνα στις «πορτοκαλί» χώρες όπως η Ελλάδα

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη Βρετανία ενδέχεται να επιτραπεί να ταξιδεύουν σε χώρες που κατατάσσονται στην «πορτοκαλι» λίστα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Μέχρι σήμερα, όσοι θέλουν να επιστρέψουν από χώρες που κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε τεστ για την Covid-19.

Σύμφωνα με την Telegraph «ανοιχτός» στην ιδέα αυτή εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο εμβολιασμός στους εργαζομένους στα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας θα είναι υποχρεωτικός.

Οι σκέψεις για αλλαγές, όπως αναφέρει ο Guardian, γίνονται καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον αναζητεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στα περισσότερα ταξίδια Βρετανών στο εξωτερικό και την προσπάθεια να μπλοκαριστεί η «εισαγωγή» νέων μεταλλάξεων.

Μέχρι σήμερα, με βάση το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τα βρετανικά ταξίδια στο εξωτερικό, προορισμοί που θεωρούνται «μέτριου κινδύνου» κατατάσσονται σε μια «πορτοκαλί» λίστα, απαιτώντας από τους επιβάτες που επιστρέφουν στη Βρετανία να αυτοαπομονωθούν για 10 ημέρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», οι λεγόμενες «κόκκινες χώρες», απαιτούν καραντίνα σε ξενοδοχείο για την ίδια περίοδο.

Όταν η κυβέρνηση κατάργησε την απαγόρευση του ταξιδιών εκτός Βρετανίας τον περασμένο μήνα, μόνο 12 τοποθεσίες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των ασφαλών προορισμών. Οι ταξιδιωτικές εταιρείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει περιορισμούς στα ταξίδια σε πολλές δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η χώρα μας και η Ισπανία.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της «πράσινης» λίστας θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid πριν ξεκινήσουν, καθώς και άλλο ένα τεστ μετά την άφιξή τους, αλλά δε θα χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.