Σήμερα αποφασίζει το ΕΛΚ για το Fidesz και τον Βίκτορ Ορμπάν

Σήμερα αποφασίζει το ΕΛΚ για το Fidesz και τον Βίκτορ Ορμπάν

Για την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού Fidesz, του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν ψηφίζει σήμερα η πολιτική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά τον σάλο που προκάλεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός με μια καμπάνια εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι προωθούν μεταναστευτικές πολιτικές που απειλούν την ασφάλεια της Ουγγαρίας.

Δώδεκα κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την κεντροδεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσαν προ ολίγων ημερών επίσημο αίτημα για τον αποκλεισμό του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του κόμματός του Fidesz. 

Επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης: Aναστολή της συμμετοχής του ουγγρικού Fidesz στο ΕΛΚ

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε σήμερα ότι η συμμετοχή του κυβερνώντος ουγγρικού κόμματος Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να ανασταλεί μέχρι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Όσο το Fidesz δεν αποκαθιστά στην εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει κανονική, πλήρης συμμετοχή», δήλωσε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι συμβούλεψε το ΕΛΚ να πετάξει έξω το Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

«Όχι» του Τίμερμανς σε συνεργασία με το ΕΛΚ για την ηγεσία της Κομισιόν

Ο Ολλανδός επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς με τη σειρά του απορρίπτει τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για τη μελλοντική ηγεσία της Κομισιόν.

Κι αυτό διότι η «Νεολαία τους δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς», όπως είπε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας, εάν θα πρέπει να δοθεί πρόσθετος χρόνος στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit, o σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε πως «εάν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις δεν έχει νόημα», για να προσθέσει ότι «η κ. Μέι θα μπορούσε να προσπαθήσει έστω μια φορά να σκεφτεί πέραν των κομματικών συνόρων, αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει καν σκεφτεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ