Να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο χωρίς ρωσικό αέριο
Σήμα κινδύνου από Μακρόν

Να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο χωρίς ρωσικό αέριο

Η Γαλλία πρέπει γρήγορα να μάθει πώς να ζει χωρίς ρωσικό αέριο, καθώς η Μόσχα χρησιμοποιεί τις περικοπές στις προμήθειες προς την Ευρώπη ως όπλο στον πόλεμο της με την Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της Γαλλίας, ο Μακρόν ανέφερε ότι θα υποβάλει σύντομα ένα «σχέδιο περιορισμού της ενέργειας» το οποίο θα ζητά από όλους τους πολίτες να δεσμευτούν σε ένα γενικό «κυνήγι σπατάλης», όπως με το να σβήνουν το φως όταν φεύγουν από το γραφείο.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο εντελώς χωρίς ρωσικό αέριο (...) Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο πολέμου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα διαρκέσει».

Με περίπου το 17% της προμήθειας της να προέρχεται από τη Ρωσία, η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι άλλες χώρες. Ωστόσο, οι ανησυχίες προκαλούνται από το ό,τι η Γαλλία αντιμετωπίζει ήδη μείωση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της συντήρησης στους γηρασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, κάτι που προκαλεί ανησυχία ενόψει του χειμώνα.

Για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, η γαλλική κυβέρνηση έθεσε πέρυσι ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, ένα μέτρο που παρατάθηκε μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Μακρόν πρότεινε ότι θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί αυτό το μέτρο ωστόσο «μόνο για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο».

Ο Γάλλος πρόεδρος, ανέφερε, επίσης ότι η Γαλλία έχει τα μέσα να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η χώρα, όπως και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, θέλουν «να σταματήσουν τον πόλεμο χωρίς να διεξάγουν πόλεμο».

«Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει, αλλά η Γαλλία θα είναι πάντα σε θέση να βοηθά την Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν.