Σφίγγει ο εσωκομματικός κλοιός για την Τ. Μέι - Ζητούν την παραίτηση της άμεσα

Σφίγγει ο εσωκομματικός κλοιός για την Τ. Μέι - Ζητούν την παραίτηση της άμεσα

Εντείνονται οι εσωκομματικές πιέσεις στην Τερέζα Μέι ώστε να δηλώσει πότε θα παραιτηθεί, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με την Επιτροπή 1922, το Ανώτατο Κοινοβουλευτικό Όργανο των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, ο πρόεδρος της επιτροπής του 1922, Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι ανέφερε στην Τερέζα Μέι ότι πολλοί βουλευτές έχουν δώσει τελεσίγραφο σχετικά με το πότε θα ορίσει η πρωθυπουργός την παραίτηση από το αξίωμά της. Ο γραμματέας της Επιτροπής Σερ Τζέφρι Κλίφτον-Μπράουν δήλωσε χθες ότι η Τ. Μέι πρέπει να δώσει άμεσα ημερομηνία παραίτησης.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι δεν σκοπεύει να ανακοινώσει την αποχώρησή της, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Η πρωθυπουργός έκανε μία πολύ γενναιόδωρη προσφορά στην Επιτροπή 1922» είπε εκπρόσωπός της και πρόσθεσε: «βρίσκεται εδώ για να ολοκληρώσει το Brexit στην πρώτη φάση και μετά θα φύγει και θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα ηγεσία, σε δεύτερη φάση. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται: θέλει να ολοκληρώσει το Brexit».

Σημειώνεται ότι η Μέι είχε δηλώσει ότι αν περνούσε η συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων θα παραιτούνταν αλλά έκτοτε δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε σκοπεύει να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Οι χειρισμοί όμως του Brexit σε συνδυασμό με την ήττα στις δημοτικές εκλογές άνοιξε εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» στους κόλπους των Συντηρητικών εναντίον της Μέι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους κανόνες δεν μπορεί να γίνει πρόταση μομφής εναντίον της μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Όμως, η αυξανόμενη απογοήτευση για το χειρισμό της Brexit από την κ. Μέι, σε συνδυασμό με την καταστροφική εμφάνιση των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, οδήγησε σε κλήσεις από ανώτερους συντηρητικούς βουλευτές για αλλαγή των κανόνων, ώστε να μπορέσει να αμφισβητηθεί νωρίτερα. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος Ιάν Ντάνκαν Σμιθ αποκάλεσε μάλιστα την Μέι «Υπηρεσιακή πρωθυπουργό». «Πρέπει να κάνουμε μια αλλαγή» συνέχισε ο Σμιθ.