Σενάρια κήρυξης κλιματικής έκτακτης ανάγκης στην χώρα ακόμα και μέσα στην εβδομάδα
ΗΠΑ

Σενάρια κήρυξης κλιματικής έκτακτης ανάγκης στην χώρα ακόμα και μέσα στην εβδομάδα

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ προέτρεψαν τη Δευτέρα τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να χρησιμοποιήσει τον Νόμο Παραγωγής Άμυνας για να αυξήσει την παραγωγή ενός ευρέος φάσματος προϊόντων και συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών.Και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, ο Μπάιντεν σκέφτεται να προχωρήσει στην κήρυξη αυτή μες στην εβδομάδα καθώς προσπαθεί να περισώσει την περιβαλλοντική ατζέντα. 

«Ο πρόεδρος έχει κάνει ξεκάθαρο ότι αν η Γερουσία δεν δράσει για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίσης και να ενισχύσει την τοπική βιομηχανία καθαρής ενέργειας, αυτός θα το κάνει», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την εφημερίδα. 

Οι γερουσιαστές Σέλντον Γουιατχάουζ  και Τζεφ Μέρκλεΐ, μιλώντας λίγες μέρες μετά την αποτυχία μιας προσπάθειας προώθησης της νομοθεσίας για το κλίμα στη Γερουσία, κάλεσαν επίσης τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη δύναμη επιρροής του Λευκού Οίκου για να επιστήσει την προσοχή στις κρίσεις που σχετίζονται με το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Είναι καιρός η κυβέρνηση Μπάιντεν να στραφεί σε μια πολύ επιθετική στρατηγική για το κλίμα», είπε ο Μέρκλεϊ. Ο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει  μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου που δεν προσδιόρισε αφότου ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν απέσυρε τη στήριξη του στο νόμο γ για το κλίμα που οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν να εγκρίνουν πριν το Κογκρέσο σταματήσει τις εργασίες τουν για τις διακοπές του Αυγούστου. Στην ομοιόμορφα διαιρεμένη Γερουσία, η υποστήριξη του Μάντσιν ήταν κρίσιμη για την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία δεν είχε καμία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Μάντσιν και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είχαν συνομιλίες για εκπτώσεις φόρου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, τη δέσμευση άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και την πυρηνική ενέργεια, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν χωρίς εκπομπές. Ο Γουαιτχάουζ είπε ότι μίλησε στον Λευκό Οίκο για την ανάγκη να προχωρήσουμε με επιθετική εκτελεστική δράση, αλλά δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες. 

 Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει ο Λευκός Οίκος, αφού τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο απέτρεψε ουσιαστικά την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος από την έκδοση κανόνων εκπομπών που αφορούσαν θέματα μείζονος «οικονομικής και πολιτικής σημασίας».

Με πληροφορίες από το Reuters