Σεισμός - Αλβανία: Πάνω από 11.000 κτίρια κατεστραμμένα - 3.000 οι άστεγοι

Σεισμός - Αλβανία: Πάνω από 11.000 κτίρια κατεστραμμένα - 3.000 οι άστεγοι

Συγκλονιστικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από το σεισμό μεγέθους 6,4 μέτρων που έπληξε την Αλβανία. Σύμφωνα με τον τελαυταία στοιχεία που ανακοίνωσε η αλβανίδα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ροβένα Βόντα, συνολικά καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές πάνω από 11.00 κτίρια (μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, σχολεία και μαγαζιά). Ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 3000 και οι νεκροί τους 52.

Αναλυτικότερα, κατέρρευσαν 1.183 κατοικίες, 5.497 οικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ για επισκευή είναι 3.520 κατοικίες. Σε 558 πολυκατοικίες έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και σε 335 πολυκατοικίες λιγότερο σοβαρές, σε βαθμό ωστόσο που χρήζουν άμεσης επισκευής. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, 146 έχουν υποστεί ζημιές, ενώ στον τομέα των δημοσίων υποδομών έχουν υποστεί ζημιές 28 σχολεία, δύο κέντρα υγείας και 15 υποσταθμοί ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με το Associated press oι περιφέρειες των Τιράνων, Δυρραχίου και Λέζιας αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα από τον Εγκέλαδο. Ο σεισμός έχει προκαλέσει όμως μεγάλες υλικές ζημιές και σε άλλες περιοχές όπως το Φιέρι.  

Ο στρατός έχει ξεκινήσει με ελεγχόμενες εκρήξεις την καταστροφή των επικίνδυνων κτιρίων. Σήμερα με τηλεχειριζόμενη έκρηξη κατεδάφισε ένα κτίριο έξι ορόφων στη δυτική πόλη του Δυρραχίου. Πέντε άλλα κτήρια στις πληγείσες πόλεις αναμένεται να κατεδαφιστούν.

Οι άστεγοι στεγάζονται σε ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια, σκηνές και με συγγενείς, ενώ το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο έχει παράσχει καταφύγιο σε άλλους.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξήγγειλε τη συγκρότηση τουλάχιστον τριών νέων κωμοπόλεων με πέντε χιλιάδες διαμερίσματα σε πρώτη φάση και 10 χιλιάδες σε δεύτερη, στις οποίες προβλέπεται να στεγαστούν περισσότερα από τριάντα χιλιάδες άτομα.