Χ. Γκουαϊδό: Ζητά να κηρυχθεί η Βενεζουέλα σε κατάσταση «συναγερμού»

Χ. Γκουαϊδό: Ζητά να κηρυχθεί η Βενεζουέλα σε κατάσταση «συναγερμού»

Την κήρυξη κατάστασης «συναγερμού» σε όλη τη χώρα ζητά με έγγραφο του προς την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Χουάν Γκουαϊδό μετά τις πρόσφατες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας που παρέλυσαν τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας ζητά τη συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση «συναγερμού» για τουλάχιστον 30 ημέρες. 

Εάν εγκριθεί η πρότασή του θα επιτρέψει, θεωρητικά, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, δρομολογώντας νέα σύγκρουση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που τον Φεβρουάριο εμπόδισε την εισροή τροφίμων και φαρμάκων στα σύνορα με την Κολομβία και την Βραζιλία.

«Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτή την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο κ. Γκουαϊδό, ο οποίος τον Ιανουάριο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Όπως ανέφερε στις αναρτήσεις του στο κοινωνικό δίκτυο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα μεταβούν στη Βουλή για την έκτακτη συνεδρίαση.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί συγκάλυψη για σχέδια εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην χώρα.

Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.

AP Photo