Σε καραντίνα κάτοικοι της Σεντσέν λόγω κορονοϊού
Κίνα

Σε καραντίνα κάτοικοι της Σεντσέν λόγω κορονοϊού

Οι περισσότεροι κάτοικοι της κινεζικής Σεντσέν, πόλης των 18 εκατομμυρίνω κατοίκων που έχει χαρακτηριστεί ως «κόμβος τεχνολογίας» μπήκαν σε lockdown το Σαββατοκύριακο, λόγω κρουσμάτων COVID-19. Επιπλέον, χειρόφρενο τραβούν λεωφορεία και μετρό, ενώ οι κάτοικοι σε έξι συνοικίες που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης θα υποβληθούν σε εξετάσεις δύο φορές σε δύο μέρες.

Σε έξι μεγάλες συνοικίες έχουν μπει σε καραντίνα «περιοχές υψηλού κινδύνου», οι οποίες θα παραμείνουν αποκλεισμένες για επτά μέρες, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου, αν βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των περιφερειακών αρχών που επικαλείται το Reuters.

Αξιωματούχος στον τομέα της δημόσιας υγείας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις. Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που επηρεάζουν οι περιορισμοί.

Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό θα επιτρέπεται να βγαίνει από το συγκρότημα κατοικιών του μία φορά ανά δύο μέρες για να αγοράζει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων»

Τα νέα μέτρα στη Σεντσέν αντικατοπτρίζουν την αυστηρή προσήλωση της Κίνας στην πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» για την εξάλειψη κάθε έξαρσης. Στη νοτιοδυτική μητρόπολη του Τσενγκντού, η οποία έβαλε τα 21 εκατομμύρια κατοίκους της σε lockdown την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την αναστολή της διδασκαλίας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δευτέρα.

Εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη που κατασκευάζει τα iPad της Apple λειτουργούσε κανονικά από το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δήλωση στο Reuters το Σάββατο.

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ της Intel Corp έχει λάβει «προληπτικά μέτρα» σε εργοστάσιο που λειτουργεί στο Τσενγκντού ως απάντηση στο ξέσπασμα της επιδημίας, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Weibo πλημμύρισαν από οργισμένα σχόλια αργά την Παρασκευή, καθώς οι κάτοικοι του Τσενγκντού που υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικό τεστ για COVID-19 παραπονέθηκαν για μεγάλες ουρές και χρόνους αναμονής λόγω δυσλειτουργίας σε ηλεκτρονικά συστήματα.

Οι αρχές της πόλης Τσενγκντού ανακοίνωσαν το Σάββατο ελαφρά χαλάρωση του καθεστώτος καραντίνας, το οποίο περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και καθημερινά μαζικά τεστ μέχρι την Κυριακή. Οι κάτοικοι με αρνητικό τεστ COVID τις τελευταίες 48 ώρες μπορούν πλέον να βγαίνουν από τα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέρχονται σε νοσοκομεία.

Η πόλη ανέφερε 155 νέα τοπικά κρούσματα για την Παρασκευή, έναντι 150 την προηγούμενη ημέρα.