Σε εξέλιξη το διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου Γ'

Σε εξέλιξη το διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου Γ'

Διάγγελμα στον βρετανικό λαό απευθύνει αυτή την ώρα ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος Γ΄, ο οποίος προσερχόμενος στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι, κατέβηκε για να χαιρετίσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να θρηνήσει την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Κάρολος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς το Σάββατο στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής, δέχθηκε σε ακρόαση την πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Επιστρέφοντας από το Μπάλμοραλ της Σκωτίας μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, κατέβηκε από το αυτοκίνητο υπό τις επευφημίες του πλήθους που άρχισε να τραγουδάει τον ύμνο «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά». Ένας από τους παρευρισκόμενους φώναξε μάλιστα «Σ' αγαπάμε, Κάρολε».

Στη συνέχεια προχώρησε προς τις πύλες και είδε τα αμέτρητα μπουκέτα που είχαν αφήσει στα κάγκελα των Ανακτόρων Λονδρέζοι και τουρίστες.

Ο νέος βασιλιάς θα εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα το απόγευμα (18.00 τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδας). 

Ο Κάρολος Γ' θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ από το προεδρείο του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα, αναμένεται να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης το απόγευμα.

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως σήμερα την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας "κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους".

Το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει οδηγίες για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, πληροφορίες για τα ταξίδια και σχετικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αναφέρει ότι το πένθος θα συνεχιστεί ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν τίθεται υποχρέωση για τη ματαίωση ή την αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή για το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου και σημειώνει ότι το θέμα αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των μεμονωμένων οργανισμών.

Στη Βρετανία από χθες, αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα, κυματίζουν μεσίστιες.

Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σήμερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. 

Συνεχής ενημέρωση

19:44 Αλλαγή πρωθυπουργού και βασιλιά την ίδια εβδομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία

Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα στη Βρετανία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα αλλάζει βασιλιά και πρωθυπουργό μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Κάθε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε το χρονικό διάστημα να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο θανάτου της βασίλισσας, κάτι που δε συνέβη με τη Λιζ Τρας, η οποία διορίστηκε δύο μόλις μέρες πριν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Μάλιστα, οι τελευταίες επίσημες φωτογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είναι αυτές της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τη διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας ήξερε ότι δεν θα απολάμβανε περίοδο χάριτος. Λίγες ώρες πριν από τον θάνατο της βασίλισσας, είχε παρουσιάσει ενώπιον του κοινοβουλίου το σχέδιο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Η συζήτηση διακόπηκε το μεσημέρι όταν δόθηκε διακριτικά στην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ένα σημείωμα που την ενημέρωνε ότι η υγεία της βασίλισσας είχε επιδεινωθεί ραγδαία.

19:25 Με τη σύζυγό του Σαρλίν, θα παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, μια «μεγάλη κυρία», όπως την αποκάλεσε, ανακοινώνοντας ότι θα παραστεί στην κηδεία της μαζί με τη σύζυγό του, Σαρλίν.

Ο θάνατος της βασίλισσας «είναι ένα σημαντικό γεγονός γιατί, μολονότι ήταν προχωρημένης ηλικίας, την θεωρούσαμε σχεδόν άφθαρτη», είπε ο Μονεγάσκος πρίγκιπας, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ήταν μια μεγάλη κυρία. Είχε ταυτόχρονα την εξυπνάδα των σημαντικών προσώπων αλλά και το πείσμα, την αποφασιστικότητα και την εξυπνάδα της καρδιάς, ήξερε πώς να δείχνει τη συμπαράστασή της στον κόσμο, είχε μεγάλη αβρότητα», πρόσθεσε.

Ο Αλβέρτος διαβεβαίωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία μαζί με τη Σαρλίν, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική, χώρα-μέλος της Κοινοπολιτείας.

Ο Αλβέρτος, που διαδέχτηκε τον πατέρα του, Ρενιέ, το 2005, είχε συναντηθεί πολλές φορές με την Ελισάβετ αλλά και με τον διάδοχό της, τον βασιλιά Κάρολο Γ΄. «Έχουμε μιλήσει πολύ τα τελευταία χρόνια για την οικολογία και την αειφόρο ανάπτυξη, συμφωνούσαμε σε αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

Το πριγκιπάτο του Μονακό ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα μέχρι και την κηδεία της Ελισάβετ, σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό της.

17:06 Μπήκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο βασιλιάς Κάρολος

Ο Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα μπήκαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για πρώτη φορά ως Βασιλιάς και Βασίλισσα.

16:30 Τρας: Η Ελισάβετ ήταν πρωταθλήτρια της ελευθερίας και τη δημοκρατίας

«Πρωταθλήτρια της ελευθερίας και της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την βασίλισσα Ελισάβετ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τονίζοντας ότι ήταν «η καλύτερη διπλωμάτης του έθνους». 

«Η Αυτού Μεγαλειότητα ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες που γνώρισε ποτέ ο κόσμος και ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία», υπογράμμισε. Ενώ επισήμανε πως τα ταξίδια της στη Νότια Αφρική και στη Βόρεια Ιρλανδία υπήρξαν παράδειγμα της «μοναδικής της ικανότητας να υπερβαίνει τις διαφορές και να θεραπεύει τις διαιρέσεις».

Σημειώνεται ότι η Τρας ήταν η 15η πρωθυπουργός της Βρετανίας που ανέλαβε καθήκοντα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ. «Σε μια στιγμή χθες, οι ζωές μας άλλαξαν για πάντα. Σήμερα, δείχνουμε στον κόσμο ότι δεν φοβόμαστε ότι βρίσκεται μπροστά μας». 

14:50 Ουίλιαμ ο νέος διάδοχος του θρόνου

Διάδοχος του θρόνου πλέον τώρα που ο πατέρας του έγινε βασιλιάς, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει αυξήσει τις βασιλικές του υποχρεώσεις αφότου ο αδελφός του Χάρι και ο θείος του Άντριου απαρνήθηκαν βασιλικούς τίτλους για διαφορετικούς ο καθένας τους λόγους.

Ο Ουίλιαμ μεγάλωσε με έντονη την συναίσθηση των μελλοντικών του υποχρεώσεων με την περίοδο της βασιλείας του Καρόλου να είναι αναπόφευκτα συντομότερη σε σχέση με εκείνη της μητέρας του Ελισάβετ.

Και καθώς ο νέος βασιλιάς γερνάει, ο Ουίλιαμ θα έχει πολύ πιο έντονη δημόσια παρουσία προετοιμαζόμενος για τον μετέπειτα ρόλο του ως βασιλιάς, όπως λέει ο Ρόμπερτ Χαζέλ, καθηγητής στο University College London.

«Ο Ουίλιαμ θα χρειαστεί να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος, επομένως δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει ένα όλο και αυξανόμενο μερίδιο βασιλικών ευθυνών», όπως είπε στο AFP.

Ο 40χρονος Ουίλιαμ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να κρατήσει την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναλαμβάνοντας πολιτικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις και ασχολούμενος με τα τρία παιδιά που έχει αποκτήσει με την σύζυγό του Κάθριν, ρόλοι που έχουν αποδειχτεί δημοφιλείς για τον λαό.

Το ζευγάρι, γνωστό ως δούκας και δούκισσα του Καίμπριτζ, μετά τον θάνατο της βασίλισσας ονομάζεται πλέον δούκας και δούκισσα της Κορνουάλης.

Είναι αμφότεροι ακτιβιστές για την ψυχική υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος επιδεικνύοντας ένα πιο σύγχρονο προφίλ σε σχέση με το κατεστημένο.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα είναι καλή ομάδα και εξαιρετικοί ως βασιλιάς και βασίλισσα», λέει ο βασιλικός συγγραφέας Φιλ Ντάμπιερ.

Γεννημένος για βασιλιάς

Από τότε που γεννήθηκε, στις 21 Ιουνίου του 1982, ο Ουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ προοριζόταν για βασιλιάς.

Ο Χάρι—ο «εφεδρικός» του «διαδόχου» του Ουίλιαμ—γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ωστόσο και τα δύο αδέλφια είχαν την ίδια αντιμετώπιση ως προς την εκπαίδευσή τους—αρχικά νταντάδες και έπειτα σε οικοτροφείο από την ηλικία των οκτώ ετών.

Ήταν μόλις δέκα ετών όταν χώρισαν οι γονείς του, κάτι που οδήγησε στο διαζύγιό τους το 1996 και 15 ετών όταν η μητέρα του Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1997.

Η εικόνα των δύο αγοριών στην κηδεία της μητέρας τους να περπατούν με σκυμμένο το κεφάλι στους δρόμους του Λονδίνου ακολουθώντας το φέρετρό της έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.

Τα αδέλφια μιλούσαν πάντα ζεστά για την μητέρα τους και σε μικρότερη ηλικία ο Ουίλιαμ με τα ξανθά μαλλιά του έμοιαζε εκπληκτικά σε εκείνη.

Ο Ουίλιαμ έχει περιγράψει μια σκηνή με την μητέρα τους να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο την πρώτη ημέρα του σχολείου και να τραγουδάει την επιτυχία της Τίνα Τέρνερ "(Simply) The Best" για να τους φτιάξει την διάθεση.

Την είχε επίσης υπερασπιστεί όταν μια έρευνα το 2021 διαπίστωσε ότι το BBC την είχε εξαπατήσει για να συμφωνήσει στην τηλεοπτική συνέντευξη-κόλαφο του 1995, κατά την οποία είχε αποκαλύψει ότι είχε εξωσυζυγική σχέση.

Δεν είχε επίσης διστάσει να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του αδελφού του Χάρι για ρατσιστική συμπεριφορά των Ανακτόρων. «Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ρατσιστική οικογένεια», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.

Μουσική και ποδόσφαιρο

Ο Ουίλιαμ δεν έχει ακόμη απαντήσει δημοσίως στον ισχυρισμό του Χάρι ότι ο αδελφός του και ο πατέρας τους είναι «εγκλωβισμένοι» στις παραδόσεις.

Αλλά είναι σαφές ότι αρέσκεται να εμφανίζεται ως κάποιος που θα διασφαλίσει την μελλοντική επιβίωση της μοναρχίας.

Έχει δώσει λιγοστές εκ βαθέων συνεντεύξεις και μαζί με την σύζυγό του, ερασιτέχνη φωτογράφο, έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν το αφήγημά τους μέσω των social media.

Η χριστουγεννιάτικη οικογενειακή κάρτα το 2021 έδειχνε το ζευγάρι σε μια χαλαρή πόζα στο ύπαιθρο, στην Ιορδανία, να ακουμπάει το χέρι ο ένας στο γόνατο του άλλου.

Έχει αναφερθεί στα ετερόκλητα γούστα του στη μουσική—από το αγγλικό συγκρότημα Coldplay ως το αυστραλιανό της hard rock AC/DC.

Παρότι φοίτησε στο κολλέγιο της ελίτ Eton, έγινε οπαδός της Aston Villa, επιλέγοντας τον ποδοσφαιρικό αυτό όμιλο του Μπέρμιγχαμ, γιατί «ήθελα να είμαι οπαδός μιας ομάδας στη μέση της βαθμολογίας γιατί έτσι θα μπορώ να απολαμβάνω περισσότερες στιγμές εναλλαγής συναισθημάτων».

Το 2006 έγινε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης και παρακολουθεί συχνά τους αγώνες της αγγλικής ομάδας αλλά ταυτόχρονα ασχολείται και με πιο «ευγενή» αθλήματα όπως πόλο με άλογα και κυνήγι της πάπιας.

Ο Ουίλιαμ και η τότε Κέιτ Μίντλετον γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο της Σκωτίας St Andrews και η σχέση τους ξεκίνησε όταν εκείνος την πρόσεξε στη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας του πανεπιστημίου στην οποία εκείνη συμμετείχε.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2011.

Ο Ουίλιαμ έγιγε πιλότος ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια ζώντας σε μια αγροικία της επαρχιακής βορειοδυτικής Ουαλίας με την Κέιτ και το πρώτο τους παιδί, τον Τζορτζ.

Αναβαθμίστηκε το προφίλ του

Η οικογένεια έπειτα μετακόμισε στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας, όπου ο Ουίλιαμ ανέλαβε ρόλο ως πιλότος ιπτάμενου ασθενοφόρου το 2015. Όπως ο ίδιος έχει πει, από τον ρόλο αυτό βίωσε κάποιες τραυματικές εμπειρίες προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονταν «στο κατώφλι του θανάτου».

Το 2017 ο Ουίλιαμ άφησε την δουλειά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα βασιλικά του καθήκοντα μεταξύ Λονδίνου και Νόρφολκ, στην βασιλική εξοχική κατοικία του Σάντριγχαμ.

Στη διάρκεια του λοκντάουν λόγω της πανδημίας, ο Ουίλιαμ είχε δηλώσει ότι μαζί με την Κέιτ είχαν αναλάβει τις σχολικές υποχρεώσεις των δύο μεγαλύτερων παιδιών τους, του Τζορτζ και της Σάρλοτ, και τα βοηθούσαν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με τα μαθηματικά.

Από τότε που η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ άρχισε να φθίνει ο ρόλος του Ουίλιαμ ενισχύθηκε: ο αδελφός του Χάρι παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και ο θείος τους πρίγκιπας Άντριου έχασε τα προνόμιά του λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης στις ΗΠΑ.

11:07 Εκτάσεις, κάστρα έως και αιολικά πάρκα η περιουσία της βασίλισσας

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄είχε συγκεντρώσει στη διάρκεια της 70ετούς βασιλείας της μια προσωπική περιουσία, την οποία οι Sunday Times υπολογίζουν σε 370 εκατ. στερλίνες (περίπου 426 εκ. ευρώ) και ένα μέρος της είναι γνωστό και το διαχειρίζεται η κυβέρνηση, όμως ένα άλλο είναι ιδιωτικό.

Η βασίλισσα διήγε βασιλικό βίο, για τον οποίο πλήρωναν οι Βρετανοί φορολογούμενοι, και απολάμβανε επίσης τα έσοδα από μια γιγάντια ιδιωτική περιουσία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι πλήρως γνωστές.

Η βασιλική χορηγία

Οι δαπάνες, που συνδέονται με τις επίσημες δραστηριότητες εκπροσώπησης της βασίλισσας ή μελών της οικογένειάς της, καλύπτονται από μια ετήσια χορηγία («sovereign grant») του υπουργείου Οικονομικών, που για το 2021-2022 έφθασε τα 86 εκατ. λίρες (99 εκατ. ευρώ) - περιλαμβάνει ένα ποσό που χορηγήθηκε για δέκα χρόνια για την ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ (34 εκατ. στερλίνες).

Χωρίς να υπολογισθεί το επιπλέον ποσό, η χορηγία αυτή αντιστοιχεί στο 15% των εσόδων από την περιουσία του βρετανικού Στέμματος («The crown estate»), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτάσεις γης, άλλα ακίνητα, άδειες για αιολικά πάρκα, και της οποίας τα έσοδα αποδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών βάσει ενός νόμου του 1760.

Η βασιλική χορηγία χρησιμεύει κυρίως για να αμείβονται οι περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι των Ουίνδσορ.

Το ιδιωτικό πορτοφόλι

Ως ιδιωτικό πορτοφόλι («privy purse») χαρακτηρίζονται τα ιδιωτικά έσοδα της βασίλισσας. Προέρχονται από τις εισπράξεις ύψους περίπου 650 εκατ. λιρών από ενεργητικά (εκτάσεις γης, χρηματοοικονομικοί τίτλοι...) του Δουκάτου του Λάνκαστερ, το οποίο από το Μεσαίωνα αποτελεί ιδιοκτησία του βασιλικού οίκου.

Περιλαμβάνει περίπου 315 πολυτελή ακίνητα, κατοικίες και εμπορικές ιδιοκτησίες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.

Τα έσοδα απ' αυτή την κολοσσιαία περιουσία ανήλθαν το τελευταίο οικονομικό έτος σε περίπου 24 εκατ. στερλίνες, ποσό που η βασίλισσα μοιράζει εν μέρει στους συγγενείς της. Αυτά τα ιδιωτικά έσοδα φορολογούνται εφόσον δεν χρησιμοποιούνται για επίσημα καθήκοντα.

«Η βασίλισσα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για τα έξοδα συντήρησης των ιδιοκτησιών της του Μπαλμόραλ και του Σάντριγχαμ, δύο πολύ δαπανηρών ιδιωτικών κατοικιών», των οποίων είναι όμως ιδιοκτήτρια, λέει ο Ντέιβιντ Μακλιούρ, συγγραφέας ενός βιβλίου για τα οικονομικά του Στέμματος («The Queen's True worth»).

«Χρησιμοποιεί επίσης τα χρήματα αυτά για να επιδοτήσει άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας τα οποία δεν λαμβάνουν δημόσιο χρήμα», συνεχίζει ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μολονότι ένα μέρος των χρημάτων αναδιανέμεται στα παιδιά της, ο Άντριου, ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια εξαιτίας των σχέσεών του με τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα και παιδεραστεία, δεν πρόκειται να λαμβάνει πλέον από τα χρήματα αυτά, καθώς έχει αποκλειστεί από τη μοναρχία.

Ιδιωτικές ιδιοκτησίες

Ο πύργος Μπαλμόραλ εκτιμάται στα 100 εκατ. λίρες περίπου και η εξοχική έπαυλή της στο Σάντριγχαμ στα 50 εκατομμύρια.

Ορισμένα στοιχεία της βασιλικής συλλογής ανήκουν επίσης ιδιωτικά στη βασίλισσα, όπως μια συλλογή γραμματοσήμων, την οποία είχε αρχίσει ο βασιλιάς Γεώργιος Ε'

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επίσης ένα γνωστό πάθος για τα άλογα και ο προσωπικός σταύλος της τής έχει αποφέρει στη διάρκεια των ετών περισσότερες από 7 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με τον ιππικό ιστότοπο myracing.com.

Τα περίφημα κοσμήματα του Στέμματος, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκ. λίρες, ανήκουν συμβολικά στη βασίλισσα, αλλά μεταβιβάζονται αυτομάτως στον επόμενο μονάρχη.

Φορολογικοί παράδεισοι

Η περιουσία της βασίλισσας αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο των Paradise Papers, μιας έρευνας για τις πρακτικές φοροαποφυγής σε μεγάλη κλίμακα εκ μέρους των ισχυρών και των διασημοτήτων.

Σύμφωνα με αυτές τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2017 από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η Ελισάβετ Β' διέθετε, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, γύρω στις δέκα εκατομμύρια στερλίνες σε ταμεία στα Νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι.

Όχι και τόσο πλούσια

Με 370 εκατ. στερλίνες, η Ελισάβετ Β' δεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των μεγάλων περιουσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, του «Rich List» των Times, στον οποίο κυριαρχούν οι αδελφοί Σρι και Γκόπι Ιντούτζα (28 δισεκ. στερλίνες).

Είναι επίσης αρκετά λιγότερο πλούσια από τον βασιλιά της Ταϊλάνδης, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 30 δισεκ. δολάρια, τον σουλτάνο του Μπρουνέι (20 δισεκατομμύρια) ή τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας (5 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο celebritynetworth.com).