Σαλμάν Ρουσντί: Το Ιράν υποστηρίζει ότι φταίει ο ίδιος για την επίθεση που δέχθηκε

Σαλμάν Ρουσντί: Το Ιράν υποστηρίζει ότι φταίει ο ίδιος για την επίθεση που δέχθηκε

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί υποστήριξε σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο Σαλμάν Ρουσντί και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την επίθεση που δέχθηκε ο διάσημος συγγραφέας την Παρασκευή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όταν μαχαιρώθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια δημόσιας εμφάνισής του.

Η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τις ύβρεις του Ρουσντί στα γραπτά του κατά της θρησκείας, δήλωσε ο Καναανί, προσθέτοντας ότι «εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού εξυβρίζοντας τα όσια και τα ιερά του ισλάμ και παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων». 

«Στην επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, δεν θεωρούμε άξιο μομφής και καταδίκης οποιονδήποτε άλλον από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του... Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατηγορεί γι' αυτό το Ιράν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ιρανός αξιωματούχος.

Το Ιράν δεν έχει άλλες πληροφορίες σχετικά με το δράστη της επίθεσης εναντίον του Ρουσντί, πέρα απ' ό,τι έχει αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε.


Ανακούφιση στην οικογένεια για την πορεία ανάρρωσης του Ρουσντί

Εκ μέρους της οικογένειας, ο γιος του Σαλμάν Ρουσντί Ζαφάρ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι αισθάνεται «μεγάλη ανακούφιση» που ο πατέρας του δεν χρειάζεται πλέον μηχανική υποστήριξη, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι, παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του, η αίσθηση του χιούμορ του παραμένει «άθικτη».

«Ο πατέρας μου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και λαμβάνει εντατική και συνεχή θεραπεία», δήλωσε ο γιος του, ο Ζαφάρ Ρούσντι, σε μήνυμά του στο Twitter που αναρτήθηκε εκ μέρους της οικογένειας.