Σαλμάν Ρουσντί: Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα, μιλάει και αναρρώνει

Σαλμάν Ρουσντί: Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα, μιλάει και αναρρώνει

Ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα, μιλάει και η κατάστασή του «οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση» σύμφωνα με τον ατζέντη του. «Έχει αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα. Έτσι ο δρόμο προς την ανάρρωση του άνοιξε», ανέφερε ο Άντριου Γουάιλι σε ηλεκτρονικό μήνυμα του προς το Reuters. «Θα χρειαστεί χρόνος. Τα τραύματά του είναι σοβαρά, αλλά η κατάστασή του οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο 75χρονος διανοούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την Παρασκευή σοβαρά τραυματισμένος, μετά από επίθεση με δέκα μαχαιριές που δέχθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία θα έδινε διάλεξη, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο Ρουσντί δέχεται απειλές για τη ζωή του από το 1989 που το Ιράν εξέδωσε σχετικό θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του «Σατανικοί στίχοι». Η επίθεση εναντίον του προκάλεσε αγανάκτηση στη Δύση, αλλά χαιρετίστηκε από εξτρεμιστές στο Ιράν και το Πακιστάν.

Αθώος δηλώνει ο δράστης

«Αθώος» δήλωσε, ενώπιον του δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρουσντί, ο 24χρονος Αμερικανός λιβανικής καταγωγής Χάντι Ματάρ, για την κατηγορία της «απόπειρας φόνου» του συγγραφέα. Στη διάρκεια διαδικαστικής ακροαματικής συνεδρίασης στο δικαστήριο της Τσοτόκουα, ο δράστης, ο οποίος διώκεται για «απόπειρα φόνου και επίθεση», εμφανίσθηκε με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του καταδίκου, με χειροπέδες και μάσκα και χωρίς να πει λέξη, σύμφωνα με τους New York Times και φωτογραφίες του τοπικού Τύπου.

Ο κατηγορούμενος Ματάρ θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου. Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η επίθεση στο πολιτιστικό κέντρο της Τσοτόκουα ήταν προμελετημένη.

Αύξηση πωλήσεων των «Σατανικών Στίχων»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon έκανε λόγο για αύξηση των παραγγελιών για τους «Σατανικούς στίχους» και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand Bookstore δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άνθρωποι έρχονται να δουν τι έχει γράψει και να μάθουν τι απ' αυτά έχουμε» σε στοκ.