Σαφές οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου για το εκκλησιαστικό θέμα σε Ουκρανία και Αφρική
Αρχιεπισκοπή Αλβανίας

Σαφές οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου για το εκκλησιαστικό θέμα σε Ουκρανία και Αφρική

Στη διευκρίνιση ότι κάθε ερμηνευτική προσπάθεια, επιλεκτική χρήση, προσθήκη και διαστρέβλωση των θέσεων του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τις θέσεις τις οποίες έχει εκφράσει κατά καιρούς για τα εκκλησιαστικά θέματα Ουκρανίας και Αφρικής, προέβη χθες η Ιερά Αρχιεπισκοπή Τιράνων.

Ειδικότερα, σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της τονίζει:

«Από την Αρχιεπισκοπή Τιράνων διευκρινίζεται ότι οι απόψεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου για τα εκκλησιαστικά θέματα Ουκρανίας και Αφρικής έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια στα κείμενά του, που έχουν δημοσιευθεί υπεύθυνα από το έτος 2019 μέχρι προσφάτως. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνευτική προσπάθεια, επιλεκτική χρήση, προσθήκη και διαστρέβλωση των θέσεών του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε δημοσιεύσει άρθρο του με τίτλο «Το ρήγμα από την Ουκρανία στην Αφρική», στο οποίο διατύπωνε τις θέσεις του για τα ζητήματα.

Ακολουθεί το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022:

Από την έναρξη της εκκλησιαστικής κρίσεως στην Ουκρανία, προφορικώς και γραπτώς έχουμε επισημάνει ότι τα εκκλησιαστικά ρήγματα και σχίσματα δεν τα επουλώνει ο χρόνος. Αντιθέτως τα βαθαίνει και τα σκληραίνει. Η πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει εξαρχία στην αφρικανική ήπειρο επιβεβαιώνει τους αρχικούς φόβους. Παράλληλα με το σχίσμα μεταξύ εκατομμύριων Ουκρανών Ορθοδόξων, δημιουργείται και νέα ρωγμή στην ευαίσθητη Αφρικανική Ήπειρο, όπου τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται η ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή. Στα αφρικανικά κράτη διάφορες χριστιανικές ομολογίες είναι εδραιωμένες από καιρό καθώς και το επεκτατικό Ισλάμ. Στο εξής οι απλοί Αφρικανοί θα καλούνται να προσέλθουν στην Ορθοδοξία από δύο Ορθόδοξα Πατριαρχεία, χωρίς να έχουν μυστηριακή κοινωνία μεταξύ τους. Ο σκανδαλισμός και η εξασθένηση της ορθοδόξου μαρτυρίας από τη διχαστική αυτή δραστηριότητα είναι ολοφάνερα. Πρόκειται για οδυνηρή εξέλιξη.

Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία αλλά απλώς διαφωνίες μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Το σχίσμα, με ποικίλες μεταλλάξεις, είναι προφανές και επείγει να αναζητηθεί θεραπευτική αγωγή και χρήση του εμβολίου, που η αποστολική παράδοση έχει καθορίσει: συμφιλίωση, καταλλαγή.

Τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε αποστείλει σε όλους τους Ορθοδόξους Προκαθημένους το κείμενο -που δημοσιεύτηκε και στον Τύπο- «Έκκληση-Δέηση για την υπέρβαση της εκκλησιαστικής πολώσεως», στο οποίο τονίσαμε την απόλυτη προτεραιότητα του χρέους της ενότητος, την ανάγκη αξιοποιήσεως του διαλόγου, την αποφυγή εθνοφυλετικών συσπειρώσεων, την επείγουσα ενεργοποίηση της αρχής της Συνοδικότητος, στην οποία έχει στηριχθεί διαχρονικά η Ορθόδοξη Εκκλησία. Επιμείναμε με σαφήνεια ότι: «Συνηγμένοι εν Αγίω Πνεύματι, με αλληλοσεβασμό και αποκλειστικό σκοπό την ανεύρεση μιας ειρηνικής ρυθμίσεως, έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια λύση κοινώς αποδεκτή για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία».