Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αεροσκάφος των ΗΠΑ

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αεροσκάφος των ΗΠΑ

«Παιχνίδι με τη φωτιά» στη Μεσόγειο, καθώς ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν ένα αεροσκάφος του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 αναχαίτισαν ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Poseidon του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του 6ου Στόλου, «η αναχαίτιση κρίθηκε μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» λόγω του ότι οι Ρώσοι πιλότοι προσέγγισαν κάθε πτέρυγα του P-8A ταυτόχρονα, «περιορίζοντας την ικανότητα του P-8A για ασφαλείς ελιγμούς». Μάλιστα, ο 6ος Στόλος παραθέτει και σχετική φωτογραφία και βίντεο ως απόδειξη. 

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Πενταγώνου, της 15ης Απριλίου ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 είχε αναχαιτίσει ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon των ΗΠΑ πάνω από τη Μεσόγειο. 

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγο αφότου, η Αφρικανική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων η οποία έχει έδρα στη Γερμανία με επίσημη ανακοίνωσή της κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι έστειλε αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ απέναντι στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα η Αφρικανική διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFRICOM) εκτιμά ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες που λειτουργούν εκεί.