8ος χρόνος, ημέρα 2438η
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι που καταγγέλει τον Πούτιν για έναν «ανόητο πόλεμο»

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι που καταγγέλει τον Πούτιν για έναν «ανόητο πόλεμο»
AP

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εναντίον της καταδίκης του σε κάθειρξη εννέα χρόνων με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της περιφρόνησης του δικαστηρίου, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Ναβάλνι, η πιο εξέχουσα μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα χρόνων τον Μάρτιο για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου, επιπλέον των δυόμιση χρόνων ποινής την οποία ήδη εκτίει. Αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες λέει ότι επινοήθηκαν για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Νωρίτερα ο Ναβάλνι, έκανε επίθεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι είναι ένας ανισόρροπος που ξεκίνησε έναν "ανόητο πόλεμο" στην Ουκρανία που σκοτώνει αθώους ανθρώπους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

Λέγοντας πως η Ρωσία του Πούτιν είναι ένα κράτος που διοικείται από κλέφτες και εγκληματίες, ο Ναβάλνι είπε πως οι σημερινοί ηγέτες της Ρωσίας θα συντριβούν από τις δυνάμεις της Iστορίας και θα καούν στην κόλαση προκαλώντας λουτρό αίματος στην Ουκρανία.

"Αυτός είναι ένας ανόητος πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν σας", δήλωσε ο 45χρονος Ναβάλνι σε εφετείο της Μόσχας μέσω βιντεοσύνδεσης από φυλακή. "Αυτός ο πόλεμος οικοδομήθηκε πάνω σε ψέματα."

"Ένας ανισόρροπος έβαλε τις δαγκάνες του στην Ουκρανία και δεν ξέρω τι θέλει να κάνει μαζί της -- αυτός ο παλαβός κλέφτης", είπε ο Ναβάλνι για τον Πούτιν.

Διακοπτόμενος κατ΄επανάληψη από τον δικαστή, ο Ναβάλνι είπε ότι τα "γεγονότα" για τα οποία έκανε λόγο η εισαγγελία είναι "ψέματα" -- και τα συνέκρινε με τα ψέματα που, όπως είπε, χρησιμοποίησε ο Πούτιν για να ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Τι θέλετε να επιτύχετε --θέλετε βραχυπρόθεσμο έλεγχο, να πολεμήσετε με τις μελλοντικές γενιές, να πολεμήσετε για το μέλλον της Ρωσίας;" ρώτησε ο Ναβάλνι το δικαστήριο. "Θα υποστείτε όλοι ιστορική ήττα."

"Ο καιρός σας θα περάσει", είπε ο Ναβάλνι. "Όταν όλοι σας θα καίγεστε στην κόλαση, οι παππούδες σας θα ρίχνουν ξύλα στις φωτιές σας".

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει κατ΄επανάληψη τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι για τον Πούτιν, υποστηρίζοντας πως ο ρώσος πρόεδρος έχει κερδίσει πολλές δίκαιες εκλογές στην Ρωσία από το 2000 και παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας. Απέρριψε ως ανοησία τον ισχυρισμό του Ναβάλνι ότι ο Πούτιν είναι διεφθαρμένος.

Ο Πούτιν λέει πως η "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία είναι απαραίτητη προκειμένου να αποστρατιωτικοποιηθεί και να "αποναζιστικοποιηθεί" η χώρα και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο πληθυσμό από τις διώξεις.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας και λένε ότι είναι αβάσιμα προσχήματα για να εισβάλει σε μια κυρίαρχη χώρα.