Reuters: Στον «αέρα» η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Reuters: Στον «αέρα» η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Την πιθανότητα ακύρωσης της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, επισήμαναν Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη, έπειτα από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ωστόσο, η επίσκεψη τίθεται εν αμφιβόλω, έπειτα από την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει σκιές στις σχέσεις των δύο χωρών και βάζει στην "αναμονή" την επίσκεψη Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα», ανέφερε δύο πηγές από την τουρκική προεδρία στο πρακτορείο.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, επισήμαναν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο προέδρων, παρά την οργή για την απόφαση του Κογκρέσου προς την Τουρκία με αφορμή τόσο την πολεμική επιχείρηση στη Συρία αλλά και την αγορά των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά «βλέπει» πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση του Κογκρέσου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, λόγω της τεταμένης κατάστασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο, ενώ άλλος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του υποστήριξε πως «κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το υφιστάμενο κλίμα ώστε να πετύχουν την επιδίωξή τους και την αναγνώριση της γενοκτονίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσημη θέση της Τουρκίας για το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων παραμένει στα ίδια επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, με τον Τούρκο αξιωματούχο να παραδέχεται πως παρά τους πολλούς θανάτους Αρμένιων στις συγκρούσεις με τον Οθωμανικό στρατό, εντούτοις οι θάνατοι αυτοί δεν σχεδιάστηκαν με απώτερο στόχο την γενοκτονία του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

AP Photo/Susan Walsh