Reuters: Οι κινεζικές εταιρείες SMIC και CNOOC στη «μαύρη λίστα» του Τραμπ

Reuters: Οι κινεζικές εταιρείες SMIC και CNOOC στη «μαύρη λίστα» του Τραμπ

Ο Τραμπ βάζει τις κινεζικές SMIC και CNOOC στην αμυντική «μαύρη λίστα» του. Δεν είναι σαφές το πότε θα δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση, ωστόσο η «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών περιλαμβάνει, επίσης την China Construction Technology Co Ltd και την China International Engineering Consulting Corp.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να βάλει την κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών SMIC και την εθνική εταιρεία offshore παραγωγής πετρελαίου και αερίου CNOOC στη «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών, σύμφωνα με έγγραφο και πηγές που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα το Reuters μετέδωσε πως το υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να ορίσει τέσσερις ακόμα κινεζικές εταιρείες ως ελεγχόμενες από τον κινεζικό στρατό ή σχετιζόμενες με αυτόν. 

Πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποτρέπει τους αμερικανούς επενδυτές από το να αγοράζουν τίτλους των εισηγμένων εταιρειών αρχής γενομένης από τα τέλη του επόμενου έτους.

Δεν είναι σαφές το πότε θα δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση, ωστόσο η λίστα περιλαμβάνει, εκτός από τις Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) και την China National Offshore Oil Corp (CNOOC), την China Construction Technology Co Ltd και την China International Engineering Consulting Corp.

Η SMIC δήλωσε πως συνεχίζει να «εμπλέκεται εποικοδομητικά και ανοικτά με την αμερικανική κυβέρνηση» και πως τα προϊόντα της και οι υπηρεσίες της είναι αποκλειστικά για πολιτική και εμπορική χρήση και πως η εταιρεία «δεν έχει καμία σχέση με τον κινεζικό στρατό και δεν κατασκευάζει για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες ή στρατιωτικές τελικές χρήσεις».

Όσον αφορά την SMIC, στόχος του Λευκού Οίκου είναι μεταξύ άλλων, να εμποδίσει την Huawei να προμηθεύεται ημιαγωγούς χωρίς ειδική άδεια, συμπεριλαμβανομένων και των τσιπ που κατασκευάζονται από ξένες εταιρείες, αλλά έχουν αναπτυχθεί ή παραχθεί με την βοήθεια αμερικανικού λογισμικού ή τεχνολογίας.

Οι ημιαγωγοί είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις επόμενες σπουδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης, και της κβαντικής υπολογιστικής. Στο πλαίσιο αυτό τον Μάιο, η  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα.