Reuters: H ηγεσία του CDU στηρίζει τον Λασέτ για υποψήφιο καγκελάριο

Reuters: H ηγεσία του CDU στηρίζει τον Λασέτ για υποψήφιο καγκελάριο

Η εκτελεστική επιτροπή των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU) φέρεται να υποστηρίζει τον πρόεδρο του κόμματος Άρμιν Λασέτ ως τον υποψήφιο καγκελάριο στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Τα μέλη της επιτροπής επιβεβαίωσαν την ικανότητα του Λασέτ να συγκεντρώνει απόψεις, να αναπτύσσει στάση και να το εκπροσωπεί με συνέπεια», ανέφεραν οι πηγές.

To θέμα του ποιος θα είναι ο τελικός υποψήφιος ετέθη την Κυριακή, όταν ο Μάρκους Ζέντερ, αρχηγός του βαυαρικού αδελφού κόμματος CSU, έθεσε εαυτόν στη διαθεσιμότητα της ένωσης των δύο κομμάτων.

Σε συνεντεύξεις που έδωσε χθες το βράδυ ο Άρμιν Λάσετ είχε εκφράσει την προσδοκία ότι το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών θα στηρίξει την υποψηφιότητα. Όπως διαβεβαίωσε, δε γνωρίζει κανένα ηγετικό στέλεχος του κόμματός του που να τον απορρίπτει. Γεγονός είναι πάντως ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ζέντερ είναι, ακόμη και μεταξύ των οπαδών των Χριστιανοδημοκρατών, πιο δημοφιλής από τον Λάσετ και θεωρείται πολύ πιο ικανός για να ασκήσει το αξίωμα του καγκελαρίου. Υποστηρικτές του Άρμιν Λάσετ αντιτείνουν ότι και στις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τοι 2017 οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν ελπίδες ότι θα τις κερδίσει. Και όμως, τις κέρδισε. 

Επίσης, επισημαίνουν την ικανότητα του να επιτυγχάνει συγκλίσεις αντικρουόμενων πολιτικών απόψεων. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνά επιτυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια με μια ψήφο πλειοψηφία που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Φιλελεύθερους στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.