«Ράπισμα» για τον Τραμπ από την Γερουσία: Ζητά να τερματιστεί η αμερικανική βοήθεια στην Υεμένη

«Ράπισμα» για τον Τραμπ από την Γερουσία: Ζητά να τερματιστεί η αμερικανική βοήθεια στην Υεμένη

Η Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα που ζητά τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης στον συνασπισμό υπό την ηγεσία Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης,  υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Κογκρέσου να αποφασίζει για θέματα πολέμου και ειρήνης.

H Γερουσία με ψήφους 56 υπέρ έναντι 41 κατά, ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο ζητείται να τερματιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Είναι η πρώτη φορά που η Γερουσία ή η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει μια πρόταση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από μια δέσμευσή τους στο εξωτερικό με βάση τον Νόμο περί Πολεμικών Εξουσιών. Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου των ΗΠΑ να δεσμεύει αμερικανικές δυνάμεις σε ενδεχόμενες εχθροπραξίες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

 

Το ψήφισμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια για να γίνει νόμος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους για ένα ακόμη μήνα, είναι απίθανο να τo υποστηρίξει. Οι Δημοκρατικοί θα αναλάβουν το Σώμα τον επόμενο μήνα, αλλά η νομοθετική διαδικασία για τη ψήφιση του ψηφίσματος θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά. 

Παρόλο που η δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι στο Σαουδάραβικο προξενείο της Κωνσταντινούπολης δεν αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Υεμένης, έπαιξε ρόλο στην τελική ψήφο των Γερουσιαστών.