Ψηφοφορία πριν τα Χριστούγεννα θέλουν για τον Τραμπ οι Δημοκρατικοί

Ψηφοφορία πριν τα Χριστούγεννα θέλουν για τον Τραμπ οι Δημοκρατικοί

Του Γιάννη Μαντζίκου

Με μια ιστορική ανακοίνωση η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προχώρησε στο επόμενο στάδιο τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Η Πελόζι είπε πως δίνει εξουσιοδότηση στους προέδρους των αρμοδίων επιτροπών να συντάξουν τα σχετικά άρθρα του κατηγορητηρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί πιέζουν για μια ψηφοφορία πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα.

Την Τετάρτη, η υπόθεση πέρασε στην εποπτεία της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, οπότε τρεις από τους τέσσερις συνταγματολόγους που κατέθεσαν την νομική τους άποψη, υποστήριξαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό πολιτικό όφελος, παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια σε αντάλλαγμα για την διεξαγωγή έρευνας που θα έβαζε στο στόχαστρο πολιτικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2020.

Είχε προηγηθεί το πόρισμα 300 σελίδων της επιτροπής Πληροφοριών που βασίζεται στις καταθέσεις αξιωματούχων, διπλωματών και κρατικών λειτουργών και έγγραφα που συγκεντρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων, το οποίο ήταν επιβαρυντικό για τον Τραμπ. Στο πόρισμα της Επιτροπής αυτής, ξεχώρισαν οι καταθέσεις του Γκόρντον Σοντλαντ πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε., ο οποίος είπε πως «ακολουθούσε τις εντολές του προέδρου» να συνεργαστεί με τον δικηγόρο Ρούντολφ Τζουλιάνι, ώστε να πιέσουν την Ουκρανία και αυτή του Μπιλ Τέιλορ πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος απείλησε να μην παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αν δεν ξεκινήσει έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντερ, γιο του Τζο Μπάιντεν. 

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο στις 25 Ιουλίου 2019, στην οποία φέρεται να πίεσε να ανοίξει έρευνα εις βάρος του γιου του  Μπάιντεν που εργαζόταν σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής συντάξει τα άρθρα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια και θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία. Αν, όπως αναμένεται, η ολομέλεια εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί, σενάριο μάλλον απίθανο με δεδομένο ότι το εν λόγω σώμα ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν η διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει τελειώσει ως τα Χριστούγεννα και η δίκη στη Γερουσία να γίνει στις αρχές του 2020.

Σε πολιτικό επίπεδο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Δημοκρατικοί αν και γνωρίζουν ότι ο Τραμπ δεν θα καθαιρεθεί στοχεύουν στο να αποδυναμωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει των εκλογών του 2020 στα μάτια των ανεξάρτητων κυρίως ψηφοφόρων. 

Οι Αμερικανοί είναι βαθιά διχασμένοι για την αναμενόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ. Το 49% τάσσεται υπέρ, το 44% την απορρίπτει, υποδεικνύουν στοιχεία δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο ιστότοπος RealClearPolitics. Η τελευταία δε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Reuters/Ipsos, δείχνει ότι η στήριξη των Αμερικανών για την παραπομπή του προέδρου αυξήθηκε μετά τις δημόσιες ακροάσεις. Το 47% των πολιτών τάσσονται πλέον υπέρ, ενώ ένα 40% κατά.