Πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Τουρκία

Πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Τουρκία

Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία προτείνει σε προσχέδιο έκθεσης, η Κάτι Πίρι, αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών τονίζει πως η Τουρκία έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα πρέπει να προτείνει στην ΕΕ την επίσημη διακοπή των συνομιλιών για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον έχει χαθεί κάθε αξιοπιστία στη διαδικασία. 

«Στην τελευταία έκθεση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε για διακοπή των συνομιλιών ένταξης εάν αυτό πράγματι συνέβαινε και αυτό έχει πλέον συμβεί», τόνισε η Πίρι.

Στο σχετικό προσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριλαμβανόταν έκκληση προς την Τουρκία να δεσμευθεί και να συμβάλει προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Στην εισήγηση της κας Πίρι υπήρχε αναφορά στη φυλάκιση περισσότερων από 50.000 ανθρώπων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και πολιτικοί, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.