Πρώην Συντηρητικοί κατηγορούν τον Τζόνσον για «κατήφορο»

Πρώην Συντηρητικοί κατηγορούν τον Τζόνσον για «κατήφορο»

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον «έριξε» με άρθρα του στον κυριακάτικο βρετανικό τύπο το «μπαλάκι» στην Ε.Ε. όσον αφορά τη συμφωνία για το Brexit και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν του ζητά να ξεκινήσει τάχιστα τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, πολλά γνωστά πρώην μέλη των Συντηρητικών κάνουν λόγο για «ανεπανόρθωτη βλάβη» στο κόμμα, αγωνιώντας για το μέλλον.

Γράφοντας στην κυριακάτικη «Sun» και στη «Sunday Express», ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι το αβέβαιο σχέδιο του να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την εξάλειψη των τελωνειακών ελέγχων θα έβγαζε το Ηνωμένο Βασίλειο από τους εμπορικούς κανόνες της Ε.Ε., τηρώντας παράλληλα την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Εν μέσω αυτών, ο Τζόνσον φέρεται έτοιμος να προκαλέσει την βασίλισσα Ελισάβετ να τον αποδεσμεύσει από τα καθήκοντά σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες και ο ίδιος αρνηθεί να ζητήσει παράταση του Brexit αναφέρουν οι Times. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, αν ο Τζόνσον αρνηθεί να στείλει το γράμμα στο οποίο υποχρεούται να ζητήσει παράταση, τότε οι βουλευτές θα αιτηθούν την παρέμβαση της Βασίλισσας μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται «Αίτημα στην Αυτού Μεγαλειότητα».

Αν λοιπόν τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως τα επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός τότε δείχνει έτοιμος να κατηγορήσει τις Βρυξέλλες και το κοινοβούλιο ότι «απεργάζονται σχέδιο ενάντια στη θέληση του λαού», δηλαδή το Brexit. Το ενδεχόμενο αυτό καλλιεργείται ήδη σε μερίδα του Βρετανικού τύπου αλλά κυρίως στη βάση του κόμματος στην οποία έκανε την απαραίτητη προεργασία ο Τζόνσον κατά το πρόσφατο συνέδριο των Τόρις στο Μάντσεστερ.

Με φόντο το συνέδριο αυτό, ένας από τους αυστηρότερους επικριτές του Τζόνσον, ο άλλοτε πανίσχυρος Υπουργός επί περιόδων Θάτσερ και Μέιτζορ, Μάικλ Χέζελταιν κατακεραύνωσε από τη Βουλή των Λόρδων, το πρώην κόμμα του λέγοντας ότι «εκατομμύρια ψηφοφόροι των Συντηρητικών είναι οργισμένοι με το γεγονός ότι μετατράπηκε σε ένα όχημα του λαϊκισμού για μικρή ομάδα στη Ντάουνινγκ Στριτ». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Φίλιπ Χάμοντ πρώην υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση Μέι ο οποίος με άρθρο του στους Times έκανε λόγο για «κόμμα εξτρεμιστών και αμοραλιστών».

Ο Πήτερ Όμπορν συντηρητικός σχολιαστής περιγράφει ακόμα πιο γλαφυρά το πώς ο Τζόνσον έχει μετατρέψει μέσα σε λίγους μήνες το κόμμα: «Οι Συντηρητικοί σέβονται παραδοσιακά τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και πάνω από όλα την κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε διάστημα λίγων εβδομάδων όμως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει το πώς θα παρακάμψει το κοινοβούλιο, πως θα κατηγορήσει τους Ευρωπαίους και κυρίως αρνείται να ζητήσει συγγνώμη από τη Βασίλισσα για τη πρωτοφανή πράξη στην ιστορία της χώρας να κλείσει το κοινοβούλιο».

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που υποστήριξαν τη δικαστική μάχη εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμό της Βουλής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τζον Μέιτζορ ο οποίος όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στον ίδιο είναι ανήσυχος διότι «θεωρεί τον Τζόνσον έτοιμο για όλα».

AP Photo/Kirsty Wigglesworth