Προετοιμάστε καταφύγια στην Κριμαία, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Προετοιμάστε καταφύγια στην Κριμαία, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα Δευτέρα τους κατοίκους της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας να προετοιμάσουν καταφύγια και να εφοδιαστούν με προμήθειες, καθώς το Κίεβο εξετάζει σχέδιο για μεγάλη αντεπίθεση με σκοπό την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες τους κατοίκους στον κατεχόμενο νότο της να είναι έτοιμοι και να εκκενώσουν πριν ξεκινήσει αντεπίθεση. Ωστόσο, η προειδοποίηση της Δευτέρας ήταν αξιοσημείωτη επειδή απευθυνόταν σε κατοίκους της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, σε αντίθεση με τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία κατά τη φετινή εισβολή.

Η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός εμβέλειας των ουκρανικών όπλων, ωστόσο πρόσφατα σημειώθηκαν εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Το Κίεβο αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τα περιστατικά.

«Ζητάμε από τους κατοίκους των κατεχόμενων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, να ακολουθήσουν τις συστάσεις των (Ουκρανών) αξιωματούχων κατά τη διάρκεια των μέτρων κατά της κατοχής», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ. «Συγκεκριμένα, για να ετοιμάσετε καταφύγιο βομβών, εφοδιαστείτε με επαρκείς ποσότητες νερού και φορτίστε powerbanks», έγραψε στο Twitter.