Πούτιν: Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Πούτιν: Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν έχει αντίρρηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την προσπάθεια του Κιέβου να γίνει μέλος.

"Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του. Δεν είναι στρατιωτικό μπλοκ. Είναι δικαίωμα οποιασδήποτε χώρας να ενταχθεί σε οικονομικές ενώσεις", είπε ο Πούτιν την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η Ρωσία έχει διαφωνήσει κατά των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια, με το θέμα να γίνεται μια μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Προτού διατάξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πούτιν είχε ζητήσει νομικές εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ουκρανία δεν θα γινόταν δεκτή στη στρατιωτική συμμαχία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, ειδικά υπό το πρίσμα της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του μπλοκ των 27 μελών.

Το θέμα «απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας, γιατί όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων στην Ευρώπη για το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ», είπε ο Πεσκόφ σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Μιλώντας στο εμβληματικό ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν αμφισβήτησε εάν ήταν "σκόπιμο" για την ΕΕ να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί, λέγοντας ότι το Κίεβο θα χρειαζόταν τεράστιες οικονομικές επιδοτήσεις που άλλα μέλη της ΕΕ μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να δώσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή να ορίσει η ΕΕ την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες για ένταξη, με μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, τη Γεωργία, να καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις πριν λάβει το ίδιο καθεστώς