Πώς χρησιμοποιούν τους μετανάστες στην Τουρκία

Πώς χρησιμοποιούν τους μετανάστες στην Τουρκία

Οι απειλές του απόστρατου αντιναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί για την εισβολή στην Ελλάδα και τους μετανάστες που θα εξαπολυθούν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλώς ως παραληρηματικές ασυναρτησίες, αν δεν προβάλλονταν ανά την τουρκική επικράτεια. Άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν εκείνος που έβαλε πρώτος στο στόχαστρο την Ελλάδας και εγκαινίασε τις απειλές για τους μετανάστες ως όπλο απέναντι στην Ευρώπη. 

Μέχρι πρόσφατα ο Γιαϊτζί βρίσκοταν σε νευραλγική θέση στο τουρκικό ναυτικό και διατυμπάνιζε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», υλοποιώντας τις επεκτατικές βλέψεις του καθεστώτος. Το περασμένο διάστημα ωστόσο αποστρατεύτηκε έπειτα από εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο προμηθειών, αν κι όχι με ατιμωτικό τρόπο. Τώρα ο Γιαϊτζί προσπαθεί, με το μπαράζ λαϊκισμού που διατρέχει τα παραληρήματα του και τις θεωρίες συνομωσίας που διασπείρει, να επανέλθει στο προσκήνιο.

Βέβαια, η περιοδική παρουσία  του Γιαϊτζί στην επικαιρότητα εξυπηρετεί εμμέσως την Άγκυρα. Με τα μειωμένα εκλογικά ποσοστά του, το καθεστώς βρίσκεται σε στενό κλοιό από την αντιπολίτευση, για τη διαχείριση των μεταναστών από τη Συρία και χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να μεταφέρει την πίεση. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αποτελεί έναν συνήθη τρόπο που χρησιμοποιεί το ερντογανικό καθεστώς σε αυτές τις στιγμές. Τα τελευταία περιστατικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα έφεραν άλλωστε στο φως αναφορές πως η τουρκική χωροφυλακή συλλαμβάνει Σύρους πολίτες και τους εκβιάζει πως θα τους μεταφέρει στον Έβρο, ώστε να γυρίσουν στη Συρία.

Έχοντας κόψει τους διαύλους συνεργασίας με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, το τουρκικό καθεστώς εργαλειοποιεί τους μετανάστες τόσο στα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στο εσωτερικό του. Τα ξεσπάσματα Γιαϊτζί εξυπηρετούν όλο το εθνικιστικό κλίμα που καλλιεργεί το καθεστώς, ώστε να το κεφαλαιοποιήσει την κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.