8ος χρόνος, ημέρα 2270η
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Πορτογαλία: Ο Ρούι Ρίο παρέμεινε στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές

Πορτογαλία: Ο Ρούι Ρίο παρέμεινε στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές
AP Photo/Armando Franca

Ο Ρούι Ρίο επανεξελέγη χθες Σάββατο στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας και θα οδηγήσει το κόμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Ο 64χρονος οικονομολόγος, που είναι επικεφαλής του κεντροδεξιού PSD από τον Ιανουάριο του 2018, νίκησε τον ευρωβουλευτή Πάουλο Ρανγκέλ στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες με ποσοστό 52% έναντι 48%.

Σημειώνεται ότι ο ιδιαίτερα δημοφιλής όταν ήταν δήμαρχος του Πόρτο από το 2001 ως το 2013, ο Ρίο δέχεται επικρίσεις από το κόμμα του, με πολλούς να του καταλογίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζεται διστακτικός απέναντι στον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

«Αντιμετωπίζω αυτή τη νίκη με ικανοποίηση, περηφάνια, αλλά πάνω απ’ όλα με μια αίσθηση ευθύνης. Πλέον έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη πρόκληση, η οποία είναι να κερδίσουμε τις εκλογές και να αλλάξουμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Ρίο.

«Θα κερδίσω», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές της 30ης Ιανουαρίου προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών του Κόστα και της ριζοσπαστικής αριστεράς εξαιτίας του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές βρίσκονται μπροστά στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό μεταξύ του 38,5% και 39%, πολύ υψηλότερο από το 24,6% με 28,1% του PSD.

Εντούτοις, το κόμμα του Κόστα δεν φαίνεται να διασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ