Πόμπεο και Κιμ συμφώνησαν για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Πόμπεο και Κιμ συμφώνησαν για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συμφώνησαν να διοργανώσουν μια δεύτερη σύνοδο κορυφής «το συντομότερο δυνατό» και συζήτησαν πιθανές επιθεωρήσεις των βορειοκορεατικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νότιας Κορέας. 

 

Ο πρόεδρος της Κορέας Μουν Γιαε Ιν πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πομπέο στη Σεούλ, αφού ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Κιμ για περισσότερες από τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού στην Πιονγκγιάνγκ, το οποίο αποσκοπούσε στο να σπάσει το αδιέξοδο στις πυρηνικές συνομιλίες.

Ο Πομπέο δήλωσε λίγο πριν το ταξίδι του ότι στόχος ήταν«να σιγουρευτούμε ότι καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί πραγματικά η κάθε πλευρά». Είπε επίσης ότι επιθυμεί να συμφωνήσει μια «γενική ημερομηνία και τοποθεσία» για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής.

Πρόσφατα, ο Πομπέο είχε δημιουργήσει ένταση με τη Βόρεια Κορέα επιμένοντας ότι οι διεθνείς κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιόγκ Χο δήλωσε στον ΟΗΕ τον περασμένο μήνα ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις εμβαθύνουν τη δυσπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βορρά και ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποδεσμευθούν από την Πιονγιάνγκ τα πυρηνικά όπλα μονομερώς υπό τέτοιες συνθήκες.

AP Photo