Πομπέο εναντίον ΠΟΥ: «Απόλυτη συγκάλυψη η έρευνα στην Κίνα»

Πομπέο εναντίον ΠΟΥ: «Απόλυτη συγκάλυψη η έρευνα στην Κίνα»

Βέβαιος ότι η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για την προέλευση του κορονοϊού θα είναι η  «απόλυτη συγκάλυψη», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Μάικ Πομπέο. «Αυτό είναι ένα καθεστώς που δεν αποκάλυψε πληροφορίες που είχε σχετικά με έναν ιό που σκότωσε πάνω από 100.000 Αμερικανούς ... » είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο. 

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε μια ομάδα στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου για να διερευνήσει πώς ξεκίνησε το ξέσπασμα.

«Αυτό είναι ένα καθεστώς που δεν αποκάλυψε πληροφορίες που είχε σχετικά με έναν ιό που σκότωσε πάνω από 100.000 Αμερικανούς ... και τώρα επιτρέπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εισέλθει στη χώρα και να διεξαγάγει αυτό που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια έρευνα πλήρους συγκάλυψης», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ είναι από τους κύριους επικριτές του ΠΟΥ και ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για την στάση του στο ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ, που έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο με πάνω από 136.000 νεκρούς, προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην Κίνα.

«Ελπίζω να κάνω λάθος. Ελπίζω ότι θα είναι μια ενδελεχής έρευνα που θα διαλευκάνει πλήρως, αλλά έχω παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τον ιό που προήλθε από την Ουχάν και απλώς το αρνήθηκαν», δήλωσε ο Πομπέο.

«Έχουν καταστρέψει δείγματα. Πήραν δημοσιογράφους και γιατρούς που ήταν έτοιμοι να μιλήσουν γι΄αυτό και δεν τους επέτρεψαν να κάνουν αυτό που κράτη που θέλουν να παίξουν σε πραγματικά παγκόσμια κλίμακα και παγκόσμιο στερέωμα κάνουν: να είναι διαφανή και ανοιχτά και να επικοινωνούν και να συνεργάζονται», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 580.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό και περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί μετά από την πρωτοεμφάνιση του ιού στην κινεζική πόλη Ουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο.