8ος χρόνος, ημέρα 2398η
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

Πάρτι Downing Street: Η βρετανική αστυνομία ζητά περιορισμούς στην εσωτερική έκθεση

Πάρτι Downing Street: Η βρετανική αστυνομία ζητά περιορισμούς στην εσωτερική έκθεση
AP

Παρέμβαση της βρετανικής αστυνομίας στην υπόθεση με τις συναθροίσεις στην Downing Street εν μέσω lockdown ('partygate'). Η αστυνομία ζήτησε να περιλαμβάνεται ελάχιστη αναφορά στα γεγονότα, στην εσωτερική έκθεση για την υπόθεση, την οποία έχει αναλάβει η δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι. Ως εκ τούτου, η έρευνα ενδέχεται να καθυστερήσει.

Ο Τζόνσον, που αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη απειλή για την πρωθυπουργία του λόγω των πάρτι κατά παράβαση, όπως καταγγέλλεται, των κανόνων του lockdown στην κατοικία του και το γραφείο στο Νο 10 της Downing Street, έχει έως τώρα αντέξει απέναντι στις φωνές που πληθαίνουν και του ζητούν να παραιτηθεί για τα γεγονότα αυτά, καλώντας τους βουλευτές να περιμένουν την έκθεση.

Η έκθεση εξετάζει σειρά καταγγελιών ότι υπάλληλοι και ο Μπόρις Τζόνσον, παραβρέθηκαν σε πάρτι στην Downing Street παραβιάζοντας τους κανόνες που οι ίδιοι είχαν επιβάλει στον γενικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα ευρήματα αυτής της εσωτερικής διοικητικής έρευνας αναμένονταν να δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα αυτό ανατράπηκε όταν την Τρίτη η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για κάποια από τα γεγονότα προκειμένου να αξιολογήσει εάν διαπράχτηκαν ποινικά αδικήματα.

Αξιωματούχοι εξετάζουν με ποιον τρόπο θα δημοσιευθεί η έκθεση της Γκρέι χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ποινική έρευνα και κάποιοι βουλευτές φοβούνται ότι θα είναι λιγότερο ουσιαστική και θα προσφέρει περιορισμένη εικόνα για το τι συνέβη στην Downing Street κατά το lockdown.

«Για τα γεγονότα που ερευνά η Μητροπολιτική Αστυνομία, ζητούμε να υπάρξει ελάχιστη αναφορά στην έκθεση της Προεδρίας της Κυβέρνησης», ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία σε ανακοίνωση. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν ζήτησε περιορισμούς για άλλα γεγονότα στην έκθεση, ούτε την καθυστέρηση της έκθεσης, αλλά είμαστε σε συνεχή επαφή με την Προεδρία της Κυβέρνησης, και για το περιεχόμενο της έκθεσης, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια προκατάληψη στην έρευνά μας, πρόσθεσε.

Η έκθεση της Γκρέι, την οποία η ίδια θα παραδώσει στον Τζόνσον πριν από τη δημοσιοποίησή της και την παρουσίασή της στο Κοινοβούλιο, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την τύχη του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος και οι υπουργοί του έχουν πει στους πολίτες να μην βγάζουν συμπεράσματα πριν γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Πολλοί βουλευτές από το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα περιμένουν τη δημοσίευσή της για να αποφασίσουν εάν θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Τζόνσον μέσω διαδικασίας ψήφου μομφής.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον έχει πει ότι ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι παραβίασε τον νόμο για καμία από τις συναθροίσεις αυτές και ότι η Downing Street θέλει η έκθεση να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατόν.

Νωρίτερα σήμερα, υπουργός δήλωσε ότι η έκθεση δεν έχει παραδοθεί ακόμα στο γραφείο του Τζόνσον. «Μίλησα σε κάποιον στην Downing Street πριν από μισή ώρα και σίγουρα δεν άφησαν να εννοηθεί ότι είχε παραληφθεί», δήλωσε ο Κρις Φίλιπ, υπουργός για την Τεχνολογία και την Ψηφιακή Οικονομία, στο Sky News. «Σίγουρα δεν έχω καμία ενημέρωση αυτή τη στιγμή ότι έχει παραληφθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ