Παράταση έως τις 30 Ιουνίου ζητά η Τ. Μέι, ένα χρόνο προτείνει ο Ντ. Τουσκ

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου ζητά η Τ. Μέι, ένα χρόνο προτείνει ο Ντ. Τουσκ

Μια ακόμη παράταση της διαδικασίας του Brexit, αυτή τη φορά ως τις 30 Ιουνίου, ζητά η Τερέζα Μέι με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η πρόταση αυτή έρχεται πέντε ημέρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης και καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα ατην Μέι και τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι αυτή ήταν η πρόταση με την οποία είχε προσέλθει ουσιαστικά η Βρετανή πρωθυπουργός και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Όμως, οι «27» την είχαν απορρίψει και είχαν δώσει διορία μέχρι τις 12 Απριλίου, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία της στην Βουλή ή να παρουσιάσει μια άλλη αποδεκτή συμφωνία. Άλλωστε, προχθές και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είχε ξεκαθαρίσει ότι η 12η Απριλίου είναι η «απολύτως τελευταία διορία», μετά την οποία το Λονδίνο θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο «άτακτο» Brexit και την μακρά παράταση της διαδικασίας, με ταυτόχρονη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες φέρουν τον Τουσκ να έχει καταθέσει πρόταση στους ηγέτες των «27» για να εγκρίνουν μια «ευέλικτη» παράταση. Με άλλα λόγια, να δώσουν διορία ενός έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τις 10 Απριλίου 2020, με τη δέσμευση ότι εάν ως τότε έχει εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης, τότε αυτή θα γίνει ομαλά. Φυσικά, και η πρόταση του Τουσκ προϋποθέτει την εκλογή Βρετανών ευρωβουλευτών -οι οποίοι, όμως, θα αποχωρήσουν από την Ευρωβουλή την ίδια στιγμή που η χώρα τους θα εγκαταλείπει την ΕΕ. 

Το Παρίσι θεωρεί «άστοχες» και «πρόωρες» τις συζητήσεις για νέα παράταση του Brexit

Η Γαλλία θεωρεί πρόωρες τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία μίας ακόμη παράτασης της περιόδου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική διπλωματική πηγή επέκρινε ως «άστοχα» τα σχόλια Ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε για μια «ευέλικτη παράταση» έως ένα έτος της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.