Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ

Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, υπέβαλε ο Κιμ Ντάροκ, μετά τη δημοσιοποίηση διπλωματικών τηλεγραφημάτων στα οποία ο διπλωμάτης επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση.

«Μετά τη διαρροή επίσημων εγγράφων από αυτή την πρεσβεία γίνονται πολλές εικασίες σχετικά με τη θέση μου και τη διάρκεια της επαναπομείνασας θητείας μου ως πρεσβευτή», αναφέρει ο Νταρόκ στην επιστολή παραίτησής του που απευθύνεται στον Σάιμον ΜακΝτόναλντ επικεφαλής των βρετανικών διπλωματικών υπηρεσιών.

«Θέλω να βάλω ένα τέλος στις εικασίες. Η τρέχουσα κατάσταση καθιστά αδύνατο να συνεχίσω το έργο μου όπως θα ήθελα», προσθέτει. «Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπεύθυνος δρόμος είναι να επιτρέψω τον διορισμό νέου πρεσβευτή», κατέληξε ο Νταρόκ.

Ο ΜακΝτόναλντ έκανε δεκτή την παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή, σχολιάζοντας: «Τις τελευταίες δύσκολες ημέρες συμπεριφερθήκατε όπως συμπεριφερόσασταν πάντα στη διάρκεια της μακράς και διακεκριμένης καριέρας σας με αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και κομψότητα».

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι επικοινώνησε με τον σερ Κιμ και του εξέφρασε τη λύπη της για την παραίτησή του. Πρόσθεσε ότι δικαίως όλο το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Βρετανό διπλωμάτη και τόνισε ότι οι καλοί κρατικοί λειτουργοί πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να παρέχουν ειλικρινείς συμβουλές.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης, ο Νταρόκ βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «παλαβό», μετά τις διαρροές που αποκάλυπταν ότι είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ακατάλληλο» και «ανασφαλή».

Ντάνκαν: Ο Μπόρις Τζόνσον πέταξε τον βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον στα σκυλιά

Ο Μπόρις Τζόνσον πέταξε στα σκυλιά τον βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στην διαμάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλαν Ντάνκαν.

Εκφράζοντας την οργή της υπηρεσίας του για τη μεταχείριση του σερ Κιμ Νταρόκ, ο Ντάνκαν δήλωσε στο BBC ότι ο Τζόνσον απέτυχε να στηρίξει τον βρετανό διπλωμάτη, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης χθες το βράδυ, για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα.

«Για την ακρίβεια, πέταξε αυτόν τον εξαιρετικό διπλωμάτη στα σκυλιά για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα», είπε.

Επανερχόμενος σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της προεκλογικής του εκστρατείας, το «φαβορί» για την ανάληψη της πρωθυπουργίας δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Κιμ Νταρόκ, ότι πρόκειται για έναν «εξαιρετικό διπλωμάτη».

«Οποιος έκανε την διαρροή των εγγράφων προσέφερε πολύ κακή υπηρεσία στους δημόσιους λειτουργούς μας , σε ανθρώπους που δίνουν τις αμερόληπτες συμβουλές τους στους υπουργούς», είπε επίσης ο Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν είναι σωστό οι επαγγελματικές διαδρομές και προοπτικές δημοσίων λειτουργών να σύρονται στην πολιτική ατζέντα», πρόσθεσε.