Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε στην Ολλανδία

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε στην Ολλανδία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει σήμερα την παραίτηση του μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα οικογενειακά επιδόματα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη των τεσσάρων κυβερνητικών εταίρων, ο Ρούτε ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στο Βασιλιά της χώρας, παραμένοντας ωστόσο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Από χθες άλλωστε, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος D66, Σίντριχ Κάαχ που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό είχε χαρακτηρίσει τις πολιτικές συνέπειες της κοινοβουλευτικής έκθεσης ως "αναπόφευκτες".

Χθες επίσης, παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ο Λόντεβικ Ασερ, μέλος της συγκυβέρνησης υπό τον Ρούτε και πρώην υπουργός Εργασίας. Υπεύθυνοι θεωρούνται επίσης ο Βόπκε Χούκστρα, Υπουργός Οικονομικών και η Ταμάρα Βαν Αρκ, Υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. 

Το σκάνδαλο ξέσπασε αφότου μια κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την λεγόμενη υπόθεση "οικογενειακών επιδομάτων" απεφάνθη ότι υπήρξε αδικία άνευ προηγουμένου κατά πολιτών και παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Στο σκάνδαλο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, τα οποία έκοψαν επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η έκθεση που περιγράφει το σκάνδαλο αναφέρει ότι 11.000 οικογένειες με διπλά διαβατήρια έγιναν στόχος ιδιαίτερων ερευνών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να σύρθηκε η κυβέρνηση Ρούτε στο άρμα της Ακροδεξιάς.