Παγκόσμιο ιστορικό υψηλό κρουσμάτων λόγω «Όμικρον» - 1,44 εκατ. μόνο τη Δευτέρα

Παγκόσμιο ιστορικό υψηλό κρουσμάτων λόγω «Όμικρον» - 1,44 εκατ. μόνο τη Δευτέρα

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε τη Δευτέρα στα νέα ημερήσια κρούσματα Covid-19 ανά τον κόσμο, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins και της υπηρεσίας Our World in Data, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων και δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του ιού. 

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1,44 εκατομμύρια, αποτέλεσμα της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως αναφέρει το Bloomberg, την τελευταία φορά που είχαν επιβεβαιωθεί περισσότερα κρούσματα, ήταν όταν η Τουρκία προσέθεσε ξαφνικά μεγάλο αριθμό προγενέστερων θετικών δειγμάτων, αφού έως τότε επί μήνες καταχωρούσε μόνο συμπτωματικούς ασθενείς.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος επταημέρου, δείκτης που  επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων χωρίς να επηρεάζονται από στρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ημέρες συναθροίσεων, βρέθηκε και αυτός σε ιστορικό υψηλό. Όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως επαληθεύουν την εκτίμηση πως η Όμικρον θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. 

Τη Δευτέρα ο μέσος όρος επταημέρου ξεπέρασε τα 840.000 κρούσματα, τη στιγμή που μία εβδομάδα νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στις 686.000 και στις αρχές Δεκεμβρίου μετά βίας υπερέβαινε τις 578.000.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Our World in Data, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Δεν αυξάνεται ο ρυθμός των θανάτων 

Το σημαντικό είναι ότι οι καθημερινοί θάνατοι από Covid δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ενώ η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η Όμικρον γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μέσα Οκτωβρίου ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως κινείται γύρω από τις 7.000 απώλειες ανά ημέρα, δίχως να παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις.

Η άφιξη της Όμικρον σταμάτησε γενικά την πορεία προς την ομαλοποίηση που χαρακτήρισε μεγάλο μέρος του 2021. Η απροθυμία επιστροφής στα lockdown πριν από τον εμβολιασμό και σε άλλους περιορισμούς του Covid μπορεί να επιτρέψει στον ιό να εξαπλωθεί ευρύτερα